James / Dance a Playful Body

Stagiune CNDB - Dans contemporan la noul studio al Teatrului Maghiar de Stat Cluj

Sala Studio


Data premierei: 01 aprilie 2009
DANCE A PLAYFUL BODY
Direcţie artistică: Andreea Novac
Interpretare: István Téglás
Durata: 35 min
Producţie: Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău
prin Swiss Cultural Programme România
cu sprijinul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti “Dance a playful body” este o piesă experiment pentru noi şi o piesă experienţă pentru public, un performance ce scapă printre degete, despre care ai senzaţia că poţi spune ceva, că ai prins ideea şi în următoarea fracţiune de secundă se schimbă, devine altceva, ce poate fi doar intuit dar nu descris. István îşi creează şi îşi distruge prezenţa, de la o secundă la alta fără aviz. Nu ţine la aparenţe, nu împlineşte aşteptări, nu se supune convenţiilor. Corpul său creşte primar sau se codifică social, de la o etapă la alta obligînd spectactorul să-l însoţească pe întreg parcursul său.
Andreea Novac s-a născut în 1981. A studiat Psihologia la Universitatea Bucureşti, iar în 2008 a absolvit UNATC, secţia Coregrafie. Între 1999 - 2003 se ocupă de proiecte de cercetare în domeniul psihologiei şi face practica de specialitate ca psiholog. Din 2003, după ce intră la Facultatea de Teatru, trece printr-un număr important de stagii de pregătire şi ateliere de dans contemporan. Studiază cu: Cosmin Manolescu, Allyson Green, Helena Franzen, Carl Olof Berg, Florin Fieroiu, Odette Guimond, Valentina de Piante Niculae, Mihai Mihalcea, Brynjar Bandlien, David Zambrano, Melisa Putz, Eric Schoefer, Ivan Wolfe, Martin Sonderkamp, Marianne Bar, Eduard Gabia, Angelique Willkie, Erin Cornell, Ted Stoffer, Marion Ballester, Marta Coronado, Benjamin Boar, Isabelle Kurzi, Vava Ştefănescu. Din 2005 începe să creeze propriile piese: “Aici totul e diferit”, “Are you going with me?”, “B-26-Dans”, “Corp şi anti – Corp”, “Aici, acum“. Beneficiază de burse şi rezidenţe în străinătate (Italia, Marea Britanie, Olanda), burse pentru cercetare asupra mişcării la Napoli şi pentru participare la festivalul de dans contemporan “Tanzimpulse” (Salzburg) şi la atelierele „Impulstanz” (Viena). În 2006 – 2007 participă ca interpret în proiectul european “Migrant Body”. Creează coregrafie pentru film şi teatru.



JAMES
Coregrafie: Andreea Duţă, Silvia Călin
Interpretare: Andreea Duţă, Silvia Călin, István Téglás
Colaj muzical: Arto Lindsay, Radiohead, Aqua Basino
Durata: 25 min
Producţie: Proiect Replica
Sponsor: La Strada Deco
Spectacolul "James" a fost prezentat la CNDB în stagiunea 2008/2009, în Polonia în două festivaluri de dans contemporan.
”A început ca un joc. Trei buni prieteni s-au întîlnit pentru a crea un spectacol de dans. Şi au început să lucreze. Mai întîi, s-au oprit asupra aspectului tehnic – cum să creeze duete, triouri,solouri, fără a da o anumită semnificaţie relaţiei. Cum să pui împreună un băiat şi două fete, fără a crea senzaţia că lucrarea este despre acest băiat care se implică într-o relaţie amoroasă cu cele două fete. Imposibil. A devenit o poveste despre oameni care nu pot exista împreună,care aleg să rămînă în singurătăţi mizere, singurătăţi pe care nu şi le-au dorit.”
Silvia Călin & Andreea Duţă
Andreea Duţă a absolvit Liceul de Coregrafie din Bucuresti (1994) şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Coregrafie (1999). Pînă în 1998 a făcut parte din compania de dans Contemp, iar din 1998 este dansator şi coregraf independent. A participat la festivaluri/turnee în Spania, Anglia, Japonia, Grecia, New York şi a colaborat ca dansator, printre alţii, cu coregrafii: Vava Ştefănescu, Liliana Iorgulescu, Ioana Macarie, Silvia Călin, Sarah Bild. A participat la ateliere susţinute de Wayne McGregor, Russel Maliphant, Paulo Henrique şi Margarida Bettencourt, Frederic Lescure, Pascal Allio, şi mulţi alţii. A semnat coregrafia unor piese de teatru precum: “Arabian Night” şi „Sîntem 4 facem teatru” de Theodora Herghelegiu, “Vitamine” de Ana Mărgineanu, “Party in a Piano” de Alexandru Repan, “You can buy me with a coffee” de Ana Mărgineanu, “Elisaveta Bam” de A. Tocilescu, spectacol premiat UNITER - cel mai bun spectacol al anului 2007.
Silvia Călin a absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” (1995) şi Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, secţia Coregrafie (2000). Între anii 1996 -1999 a fost angajata a Companiei Orion Balet. În anul 2000 a obţinut premiul I la Festivalul Internaţional Eurodans din Iaşi, cu lucrarea „Şi acum...?”. În anul 2007 spectacolul „James” creat de Andreea Duţă şi Silvia Călin a fost invitat la două festivale de dans contemporan în Polonia. A participat la ateliere de dans susţinute de coregrafii: Pascaline Verrier, Pascal Allio, Christine Bastin şi a semnat coregrafiile pieselor de teatru „Viaţa lui Helge” & „Top Dogs” de Teodora Herghelegiu, asistent coregraf la spectacolul “Dorian Gray” de Dragos Galgoţiu. Acum lucrează la „Epopeea lui Ghilgames”, regia Dragos Galgoţiu.