Arhidoc

Hamlet în istoria teatrului maghiar din Cluj

27 ianuarie 2022

Online

Pe 14 februarie se împlinesc 180 de ani de la moartea lui János Kótsi Patkó, personalitate marcantă a primelor decenii ale secolului XIX, primul Hamlet din Cluj. S-a făcut remarcat în spectacolul „Köleséry sau Opoziția secretă", la prima reprezentație a Societății de Actori Nobili Transilvăneni (Erdélyi Nemes Játszó Társaság) din Cluj, care a avut loc în decembrie 1792, în sala de bal a contesei Rhédey. Personalitatea sa hotărâtă și strictă, educația sa vastă și temeinică și, mai presus de toate, talentul său, l-au propulsat curând în fruntea primei trupe permanente de teatru maghiar din Transilvania. La începuturile sale, compania a avut nevoie nu numai de disciplina și voința lui Kótsi, perfecționate în timpul scurtei sale cariere militare de dinaintea celei teatrale, ci mai ales de cunoștințele sale de greacă, franceză și germană, trupa beneficiind astfel de piese noi traduse de el. Stilul său de joc combina directețea și naturalețea - virtuți noi la acea vreme - dar avea și cunoștințe muzicale,

Pe 23 noiembrie 1793, la doar un an de la deschiderea Teatrului Național (Maghiar), compania a pus în scenă pentru prima oară tragedia “Hamlet” de Shakespeare. Despre această primă reprezentație s-a scris în Magyar Hírmondó din Viena:

(Cluj, 2 decembrie) "Duminica trecută, regretatul conte Sándor Bethlen a avut parte de ultima sa slujbă pământească la care au participat un număr mare de credincioși. Predica a fost rostită de venerabilul și vrednicul domn Mihály Szathmári Pap (...). Teatrul nu a fost deschis în zi de doliu, ci cu o seară înainte s-a jucat acea piesă tristă numită „Hamlet”." (Magyar Hírmondó, (48) Viena, 13 decembrie 1793, p. 846)

Deși nu există nicio consemnare scrisă în acest sens, presupunem că Kótsi a jucat rolul principal deoarece numele său apare în toate distribuțiile până în 1807. Afisul următoarei reprezentații, care a avut loc două luni mai târziu, pe 27 ianuarie 1794, se păstrează la Biblioteca Széchenyi din Budapesta. Potrivit lui Janovics, acest spectacol a precedat cu 16 ani punerea în scenă a piesei „Hamlet” la Pest (Jenő Janovics, Teatrul din strada Farkas, Singer și Wolfner, 1941, p. 35).

János Patkó Kótsi l-a jucat pe Hamlet de șapte ori: în august 1798 și iulie 1799, în timpul turneelor la Debrecen; în 1800, 1804, 1805 și 1807 la Cluj, ultima dată interpretându-l, pe 18 aprilie 1807, la invitația Companiei de Joc Nobil din Târgu Mureș.

(Trebuie remarcat faptul că, timp de mulți ani, din motive financiare, compania clujeană a fost nevoită să joace spectacole și în afara stagiunii. Astfel, în timpul verii, timp de 1-2 luni, a jucat la Debrecen, Târgu Mureș sau Oradea.) Ulterior, piesa a fost jucată din nou la Cluj, la 20 noiembrie 1810, noul conducător al trupei, Mihály Wándza, interpretând rolul principal. Conform afișelor, ziarelor și altor surse de istorie teatrală, capodopera shakespeariană a fost o prezență constantă în repertoriul Teatrului Maghiar din Cluj.

A fost pusă în scenă în 1812, 1821, 1829, 1833, 1835, 1838, 1846, 1853, mai ales în traducerea lui Kazinczy, iar apoi, timp de câțiva ani, în traducerea lui Ferenc Vajda. Interesant este că, începând cu mijlocul secolului, Hamlet a fost adesea interpretat de artiști invitați de la Teatrul Național din Pesta, cum ar fi Domnul Bolnai (numele de afiș al contelui Miklós Bethlen, născut la Cluj, jurnalist și actor dramatic, 1831-1899), Gábor Egressy (1855 și de mai multe ori după aceea), Márton Lendvay Jr. în 1863, Károly Dráguss (1866), Oszkár Beregi și László Bakó (1900). În ultima parte a secolului al XIX-lea, afișele anunță de mai multe ori reprezentarea dramei adaptate de Elemér Zajonghy sub forma unei parodii de operetă (în 1875, 1877, 1879, 1880).

Deoarece în secolul al XIX-lea și chiar la începutul secolului al XX-lea, actorii erau angajați de către teatru în funcție de caracterul dramatic - eroic, dramatic, de caracter, de conversație, naiv, comic etc. - se poate observa că rolul lui Hamlet era jucat de același actor timp de mai mulți ani. Acest lucru poate fi observat și în cazul lui János Patkó Kótsi, dar și în performanțele lui Celesztin Pergő, Gyula E. Kovács (în ultimii ani ai secolului al XIX-lea), sau Jenő Janovics (la începutul secolului al XX-lea).

Dintre Hamleții clujeni importanți sunt și: Ede Paulay, care a interpretat rolul lui Hamlet pentru prima dată în 1863, pe când era actor la Cluj; Ákos Egressy (1868 și 1873); Imre Szacsvay (1879, 1880, 1881, 1883). Gyula E. Kovács l-a interpretat pe Hamlet de mai multe ori între anii 1869 și 1897, nu numai la Cluj, ci și la Naționalul din Budapesta și în cadrul turneelor în țară.

Afișele arată că, începând cu anul 1869, piesa a fost jucată invariabil în traducerea lui János Arany.

În 1897, compania lui Angelo Saltarelli din Italia a jucat „Amleto” în limba italiană pentru publicul din Cluj, cu Gustavo Salvini (actor italian de film, 1859-1930).

Începând cu anul 1914 și până la mijlocul anilor 1920, în cadrul celebrului ciclu Shakespeare, Jenő Janovics l-a interpretat pe Hamlet timp de aproximativ zece ani, apoi rolul a fost preluat de Ferenc Táray. Hamlet a fost unul dintre rolurile preferate ale lui Janovics, alături de Tartuffe, și Biberach din Bánk bán. A fost Hamlet și în legendarul spectacol din 30 septembrie 1919, când, în fața unui public numeros, trupa și-a luat rămas bun de la teatrul din Piața Hunyadi.

În 1941, când compania maghiară a intrat din nou în posesia clădirii din Piața Hunyadi, spectacolul de deschidere a început simbolic cu partea a doua din Hamlet, urmat de Regele Matei al lui Szentjóbi și Laszló Hunyadi al lui Erkel Ferenc. Timp de zeci de ani, “Hamlet” a dispărut din repertoriul teatrului din Cluj. După 46 de ani, cea mai lungă pauză din istoria Teatrului Maghiar din Cluj, a fost reluat, în 1987, în regia tânărului Gábor Tompa, cu Sándor Héjja/ Gyula Zalányi.

În această stagiune (premiera 3 decembrie 2021), tot în regia lui Tompa Gábor, Hamlet este interpretat de Miklós Vecsei H., artist invitat de la Budapesta.


Erzsébet Salat Zakariás