2024. 06. 06

A nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztiválon (FITO) lesz látható a 2023/2024-es évad utolsó Elektrája

Kilencedik alkalommal szervezi meg a Regina Maria Színház a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztiválját (FITO) Nagyváradon. A rangos esemény június 1-9. között zajlik, melynek keretében június 8-án este 7 órától a Botond Nagy által rendezett Elektra című előadás is látható lesz a Regina Maria Színház nagytermében. A szövegadaptációt Kali Ágnes és Botond Nagy jegyzi.

A Szophoklész tragédiája nyomán készült előadásnak a 2023/2024-es évadban ez lesz az idei harmadik fesztiválszereplése, hiszen idén már a jászvásári Romanian Creative Weeken és a prágai Új Komédia (Nová komedie) Nemzetközi Színházi Fesztiválon is nagy sikerrel szerepelt.

Az előadást 2024-ben a Román Színházi Szövetség (UNITER) Legjobb rendezés és Legjobb fényterv díjára jelölte.

A nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál versenyszekciója, azaz a Rövid Színházi Fesztivál egyedülálló kulturális esemény a romániai színházi életben, melynek első kiadására 1976-ban került sor; 2013-ig, a FITO koncepciójának megalkotásáig, amelyet egy nagyobb rendezvényként képzeltek el a szervezők, önálló fesztiválként működött. 2013 óta a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál fő szekciójává vált, idén pedig elérkezett a XXVII. kiadásához. A 2024-es kiadáson tizenkilenc előadás szerepel a versenyprogramban, a fesztivál zsűrije öt díjat oszt majd ki. A FITO fesztivál idén három szekcióból áll: a rövid dráma fesztiváljának versenyprogramjából, a meghívott, versenyen kívüli előadásokból és a szabadtéri rendezvényekből.

Elektra színe-java a rendező ultrapoéta képzeletének találkozása a puha, élénk, pulzáló bőrfalakkal körülhatárolt, életről beszélő és gyakran halált felszolgáló játéktérrel (díszlet: Dragoș Buhagiar), valamint a vizuális ívekkel és a megragadó, hipnotikus hangzás felütéseivel (fényterv: Nagy Botond, eredeti zene és sound design: Claudiu Urse). Ott, azokban a kísérteties fényáradatban fürdő, megmagyarázhatatlan hangok nyújtotta támpontokkal tarkított jelenetekben a színészek intonációja egyenletes, gesztusaik pedig maradandó képeket idéznek elménkben.” – írja az előadásról Mihai Brezeanu.

Az előadás rendezője Botond Nagy, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező, Kali Ágnes dramaturg, valamint Claudiu Urse zeneszerző. A fénytervet Botond Nagy jegyzi.

Az előadás címszerepét Albert Csilla alakítja, további szerepekben Györgyjakab Enikő, Váta Lóránd, Kiss Tamás, Kardos M. Róbert és Román Eszter látható.

Az Elektra nagyváradi szereplésére jegyek vásárolhatók az eventim.ro weboldalon.