2024. 05. 07

A félreértés – Albert Camus abszurd drámája a Kolozsvári Állami Magyar Színházban!

Május 8-án, szerdán este 8 órától a színház nagyszínpadán kialakított stúdióterében kerül bemutatásra Albert Camus A félreértés című abszurd drámája Mihai Măniuțiu rendezésében; a rendező tizedik alkalommal dolgozik együtt a kolozsvári magyar társulattal. A kolozsvári nézők többet között olyan sikeres előadásokat láthattak tőle, mint a Doktor Faustus tragikus históriája Marlowe nyomán (UNITER-díj a legjobb rendezésért és a legjobb férfi főszereplőnek járó díj, amelyet Bogdán Zsolt kapott), vagy a Georg Büchner Woyzeck drámájából készült rendezését (UNITER-díj az év legjobb előadásáért).

A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón a rendező elmondta, hogy darabválasztása az Albert Camus iránti szenvedélyből fakad, amely még a diákéveiből ered, és a Sziszüphosz mítoszával kezdődött: A félreértésben az ragadott meg, hogy a görög tragédia hagyományát próbálja újjáéleszteni a modern korban, egy olyan világban, amely alapvetően a kereszténységre épül. Ez volt az ő kérdése, amelyre részben azt is válaszolta, hogy a tragédia teljes megújulása nem lehetséges, amíg a szellemi alapok keresztény alapokon nyugszanak. Ugyanakkor, a tragédia borzalom eleme mégis fennmarad, ahogyan azt tapasztaljuk, és mai szinten is releváns. A borzalom küszöbén állunk, mindenhol. Nem csak Ukrajnáról beszélek, számos más szörnyűség vár arra, hogy betörjön kapuinkon, városaink kapuin, otthonaink bejáratain, és az emberiség felé közeledő borzalom feszültsége állandóan jelen van.”

Adrian Damian, az előadás díszlettervezője elmondta, hogy mindig nagy örömmel tér vissza a Kolozsvári Állami Magyar Színházba, és hogy több lehetséges díszletterv is szóba került előkészületek során: „Úgy vélem, hogy az a változat, amelyet a színpadon látni fognak, az a hetedik vagy a nyolcadik javaslatom. Mindig magam előtt láttam ahogyan minden egyes szoba a sötét térhez kapcsolódik, egy olyan térhez, amelyből hiányzik a nap és a tenger ígérete. Valahogy megpróbáltam keresni egy olyan teret, amiben benne van ez a nyomasztó hangulat, az a sötét atmoszféra, amiből hiányzik a napfény. Fontos megemlítenem, hogy amit holnap látni fognak a színpadon, az nem jöhetett volna létre a produkciós csapat rendkívüli erőfeszítése nélkül.

A bemutatót követően az előadást legközelebb május 10-én este 8 órától, illetve május 18-án szintén este 8 órától tekintheti meg a közönség, de a júniusban is műsoron szerepel.

Az előadás rendezője Mihai Măniuțiu, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Adrian Damian díszlettervező, Luiza Enescu jelmeztervező, valamint Mihai Dobre zeneszerző. A rendezőasszisztens Dávid Helga, míg a díszlettervező asszisztense Dariana Pau volt.

Az előadásban Kali Andrea, Bodolai Balázs, Imre Éva, Györgyjakab Enikő, Vindis Andrea, Pethő Anikó és Váta Lóránd színészek láthatók.

A félreértés bemutatójára a jegyek már elfogytak, a további előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a huntheater.biletmaster.ro weboldalon.