2023. 10. 30

Hétvégén veszi kezdetét az UTEFest – az Európai Színházi Unió 20. Fesztiválja!

November 4-19. között harmadik alkalommal kerül megrendezésre Kolozsváron az UTEFest – az Európai Színházi Unió Fesztiválja. A Kolozsvári Állami Magyar Színház első alkalommal 2008-ban társszervezőként adott otthont a rangos eseménynek, majd legutóbb tizenegy év szünet után, 2019-ben volt házigazdája a nemzetközi vándorfesztiválnak. Az idei fesztivál a HTC230/STUDIO15/UTEFest20 címet viseli annak apropóján, hogy tavaly decemberben volt 230 éves az állandó kolozsvári magyar nyelvű színjátszás, míg idén novemberben lesz a színház Stúdióterme átadásának 15-ik évfordulója.

Az Európai Színházi Unió (UTE – L’Union des Théatres de l’Europe) 1990-ben alakult Giorgio Strehler rendező, a milánói Piccolo Teatro legendás igazgatója és Jack Lang francia politikus, művelődésügyi miniszter, majd tanügyminiszter kezdeményezéseként. Az Európai Színházi Uniónak a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2008-ban lett tagja, Tompa Gábort, a színház igazgatóját 2018 májusában az Unió budapesti közgyűlésén a szervezet elnökévé választották, és a mai napig betölti ezt a tisztséget.

Az Európai Színházi Unió több olyan nemzetközi projekt megvalósítását támogatta, amelyek lehetővé tették a különböző kultúrák közötti találkozást és lehetőséget biztosítottak az interkulturális párbeszédeknek. Többek között ilyen volt a Digital Natives (Digitális bennszülöttek) elnevezésű projekt, amelynek keretében középiskolás diákok bevonásával született meg a Concord Floral (r. Sinkó Ferenc) című előadás, illetve tavaly a Katasztrófa projekt részeként valósult meg a magyar, román, szlovén és angol nyelvű Prométheusz’22 (r. Tompa Gábor) című koprodukció, további 4 koprodukciós előadás mellett, így a projektben összesen 12 színház vett részt 10 különböző európai országból.

A novemberben sorra kerülő 16 napos fesztiválon 11 tagszínház, illetve egyéni tag előadása lesz látható 11 országból, olyan fontos alkotók rendezésében, mint Alexandra Kazazou, Eleana Georgouli, Michal Dočekal, Botond Nagy, Szabó Máté, Tompa Gábor, Bocsárdi László, Nina Šorak, ifj. Vidnyánszky Attila, Ewa Kaim, Erika Z. Galli, Martina Ruggeri, Szabó K. István, Margarita Mladenova, Nuno Cardoso, Frank Hoffmann és Urbán András.

Az előadások mellett szakmai beszélgetésekre, közönségtalálkozókra, könyvbemutatókra is sor kerül.

A fesztivált november 4-én, szombaton délután 5 és este 8 órától a színház stúdiótermében Alexandra Kazazou és Eleana Georgouli rendezése, Észak-Görögország Nemzeti Színházának vendégelőadása, az Algoritmus. Szürrealista bolyongások az emlékezetben című előadása nyitja meg.

„Egy gyengéd, mégis humoros zenés történet az emlékezetről és a felejtésről – a 20. században a nyugati világot megrázó nagy történelmi átalakulások előterében kommunikáló „közlekedőedényekről”. A. és E. saját és mások történeteit vetítik rá egy rögtönzött emlékezet-labirintusra. A két nő költői epizódok láncolatát felhasználva meséli el és idézi fel a balkáni háborút, partizán nagyanyáikat és múltbéli, bizarr erotikus élményeiket, egy olyan „emlékkoktélt” hozva létre, amely túlmutat a volt Jugoszlávián és eljut egészen Libanonig, miközben egy kórházi szoba buszmegállóvá változik a kubai Trinidadban.” – olvasható az előadás leírásában.

Az első nagyszínpadi előadásra november 5-én, vasárnap este 8 órától kerül sor a színház nagytermében, ahol a Kolozsváron is több előadást jegyző Michal Dočekal rendezését, Karel Čapek cseh író A fehér kór című színművét láthatja a fesztivál közönsége.

„Egy kínai betegség okoz világszerte terjedő járványt. Nincs rá orvosság. A járvány eljut a kisebb szomszédjával háborúra készülő, nacionalista vezetővel rendelkező államba is. Ismerős? Pedig ez nem az elmúlt évek rövid összefoglalója, hanem Karel Čapek híres, 1937-ben írt drámájának kiindulópontja. (…) Egy átlagos család történetén keresztül láthatjuk a hétköznapi embereket érintő manipuláció kibontakozását is. A legnagyobb ellenség a vakon manipulált csőcselék, amelyben az egyének felhagytak a gondolkodással.” – áll az előadás szinopszisában.

A HTC230/STUDIO15/UTEFest20 fesztivál programja a kolozsvári színház honlapján, a huntheater.ro weboldalon olvasható.

A fesztivál előadásaira jegyek vásárolhatóak a színház jegypénztárában, illetve online a www.biletmaster.ro oldalon. November 4-19. között, az UTE Fest ideje alatt a színház jegypénztára naponta 10 órától az aznapi utolsó előadás kezdéséig tart nyitva.

HTC230/STUDIO15/UTEFest20 jegyakció a Kolozsvári Államai Magyar Színház nagytermi előadásaira:

  • Azok a nézők, akik 3 nagyszínpadi előadásra is jegyet váltanak, a 3 jegyért összesen 100 lejt kell fizetniük.
  • 10 főt meghaladó csoportok esetében 30 lejes csoportjegy vásárolható.
  • A diákjegy 30 lej/fő.

A 3 jegyes akció és csoportjegy csak a színház jegypénztárában vásárolt jegyek esetében érvényesíthető.

**

A fesztivál társszervezői a Corvineum Alapítvány és az Európai Színházi Unió, főtámogatói a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa.

A rendezvény az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, az Energobit, a Communitas Alapítvány, valamint az UNITER támogatásával valósul meg. Szállítási partner: RMB Inter Auto.

Minden előadás magyar, román és angol felirattal követhető.

A fesztivál szervezői fenntartják a műsorváltoztatás jogát.