2023. 10. 02

Démonok – a Kolozsvári Állami Magyar Színház 231. évadának első bemutatója

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, Tompa Gábor sajtótájékoztató keretében ismertette a 2023/2024-es évad terveit. Eseménydús évad előtt áll a kolozsvári társulat, hiszen idén a hat bemutató mellett újra a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében kerül megrendezésre az UTEFest – az Európai Színházi Unió Fesztiválja, amely idén a HTC230/STUDIO15/UTEFest20 címet viseli. Az évadismertető sajtótájékoztatón Tompa Gábor bemutatta a társulat új tagjait is, András Gedeon, Daradics Hannah és Pánczél Lilla színművészeket.

A 2023/2024-es évad új előadásait Nuno Cardoso, Traian Savinescu, Diego de Brea, Mihai Măniuțiu, Tompa Gábor és ifj. Vidnyánszky Attila rendezők állítják színpadra.

Az évad első bemutatójára október 19-én, csütörtökön este 7 órától kerül sor a színház stúdiótermében: Lars Norén Démonok című színművét Nuno Cardoso rendezésében láthatják a nézők. Lars Norén drámája első alkalommal lesz látható magyar nyelven, a drámát Patat Bence fordította magyarra.

Nuno Cardoso neve nem ismeretlen a kolozsvári nézők számára, idén áprilisban a São João Nemzeti Színházban rendezett Arthur Miller: A salemi boszorkányok előadása volt látható a nagyszínpadon, illetve a Danton halála rendezése részt vett 2019-ben az Európai Színházi Unió 18. Fesztiválján.

Nuno Cardoso a sajtótájékoztató elején elmondta, hogy az elmúlt időszakban csak nagyszínpadi előadásokat rendezett, de ez alkalommal egy intimebb, kisebb előadást szeretett volna színre vinni, amelyhez Lars Norén Démonok című színművét választotta.

Norén szövegének szereplője két házaspár, akik egy italra találkoznak az egyik pár lakásán; az éjszaka előrehaladtával és az alkohol hatása alatt a négy szereplő elkezdi egymásra vetíteni az életükkel kapcsolatos frusztrációkat. A színmű a veszteség, az intimitás, a családon belüli erőszak, az önelégültség, a trauma és a szorongás témáival szembesíti a nézőt. Az 1982-ben írt dráma a svéd származású szerző egyik legismertebb alkotása.

Az előadás rendezője a darabválasztás kapcsán megjegyezte, hogy közel áll hozzá a mű, mivel már volt alkalma Lars Norén szövegeivel dolgozni. Hozzátétté, hogy miközben háborúkkal és hatalmas problémákkal szembesülünk napjainkban, nem is gondolunk bele abba, hogy a legtöbb erőszak, amit elkövetünk, azt négy falon belül egymással követjük el. Véleménye szerint ez a félelemre vezethető vissza, és arra, hogy nem tudunk egymással beszélni, senki sem bízik a másikban.

Az előadásban Imre Éva, Szűcs Ervin, Pethő Anikó és Bodolai Balázs látható.

Az előadás létrehozásában közreműködik F. Ribeiro díszlettervező, Bocskai Gyopár jelmeztervező, Micha Mendel zeneszerző, valamint Roldy Harrys koreográfus.

A Démonok bemutatójára, valamint az októberi és novemberi előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.

November 4-19. között újra Kolozsváron kerül megrendezésre az UTEFest – az Európai Színházi Unió Fesztiválja, az eseménynek legutóbb 2019-ben volt házigazdája a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Az idei fesztivál a HTC230/STUDIO15/UTEFest20 címet viseli annak apropóján, hogy tavaly decemberben volt 230 éves az állandó kolozsvári magyar nyelvű színjátszás, míg idén novemberben lesz a színház Stúdióterme átadásának 15-ik évfordulója.

A fesztivál tizenhat napja alatt az Európai Színházi Unió 10 tagszínházának és egyéni tagjának alkotásai látogatnak el Kolozsvárra, így a fesztiválon részt vesz Észak-Görögország Nemzeti Színháza, a Prágai Városi Színház, a Szolnoki Szigligeti Színház, a Luxemburgi Nemzeti Színház, a Szlovén Nemzeti Drámai Színház, a Stary Teatr Lengyelországból, a Teatro di Roma, a Sfumato Theatre Laboratory Bulgáriából, a São João Nemzeti Színház Portugáliából és a Jugoszláv Drámai Színház Szerbiából. A programot a kolozsvári színház saját repertoárjának 5 előadása egészíti ki. Az előadások mellett szakmai beszélgetésekre, közönségtalálkozókra, könyvbemutatókra is sor kerül.

A fesztivállal párhuzamosan októberben kezdi el Traian Savinescu Hans Christian Andersen A fülemüle című meséjéből készülő színpadi adaptáció próbait a nagyszínpadon. A gyerekelőadás bemutatójára december 16-án, szombaton kerül sor. Diego de Brea, szlovén rendező, aki első alkalommal dolgozik majd együtt a kolozsvári társulattal, jövő tavasszal Friedrich Schiller egy ritkán játszott művét a Stuart Máriát állítja színpadra a színház nagytermében. Ezt követően a kolozsvári közönség által jól ismert Mihai Măniuțiu Albert Camus A félreértés című művét rendezi a színház stúdiótermében. Tompa Gábor szintén stúdióteremben állítja színpadra Jon Fosse kortárs norvég drámaíró I Am the Wind című kétszemélyes színművét. A 2023/2024-es évad utolsó bemutatóját ifj. Vidnyánszky Attila jegyzi, akinek ez lesz a harmadik kolozsvári rendezése a nagy közönségsikernek örvendő Rómeó és Júlia és az Ifjú barbárok után.