2023. 09. 19

A székelyudvarhelyi dráMA kortárs színházi találkozón szerepel az Ifjú barbárok című előadás

Szeptember 22-én este fél 7-től, a magyar dráma napjának megünnepléséhez is kapcsolódva vesz részt a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Tomcsa Sándor Színház által szervezett 14. dráMA kortárs színházi találkozón az Ifjú barbárok című előadásával.

A dráMA évek óta a magyar dráma napja köré szerveződik, amely ebben az évben a fesztivál hetének csütörtökére esik, ezáltal is kellő ünnepi kontextusba akarjuk helyezni ezt az emléknapot” – hangsúlyozzák a dráMA kortárs színházi találkozó szervezői. A fesztivált a Tomcsa Sándor Színház idén szeptember 18-23. között 14. alkalommal szervezi meg, magára vállalva, hogy egy térbe hívja össze – Romániában egyedülállóan – a kizárólag magyar és román kortárs szövegekből színre vitt hazai és magyarországi előadásokat.

Az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre, koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal. Az előadás a Tomcsa Sándor Színház színpadán felépített stúdiótérben lesz látható.

A kolozsvári közönség az előadást a magyar dráma napjának előestéjén, szeptember 20-án, szerdán este 7 órától láthatja a színház Stúdiótermében.

Az előadás főszerepeit Imre Éva és Szűcs Ervin alakítja, további szerepekben Albert Csilla, Bodolai Balázs, Farkas Loránd, Gedő Zsolt, Tőtszegi Zsuzsa és Váta Lóránd látható, valamint közreműködik az előadásban négy ifjú néptáncos is: András Katalin-Bíborka, Lakatos Ágnes, Kacsó Nimród-Károly és Vincze-Pistuka Hunor.

Imre Éva Barbár B. alakításával szeptember 17-én a Színházi Kritikusok Céhének 44-ik alkalommal megrendezett díjátadóján elnyerte a Legjobb női főszereplő díját.

Szintén ennek a szerepnek a megformálásáért a Román Színházi Szövetség (UNITER) is jelölte a Legjobb női főszereplő díjára, illetve a Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete Őze Lajos-díjjal tüntette ki a kiemelkedő színművészi teljesítményéért, Bartók Béla alakjának, személyiségének eredetien összetett megformálásáért.

Az Ifjú barbárok-at élőben kíséri a Tokos Zenekar: Tókos Csongor Attila, Vajas Albert, Szép Gyula Bálint, Szakács Kristóf, Bálint Zsombor.

Az előadás létrehozásában közreműködik továbbá: Csíki Csaba (díszlettervező), Cs. Kiss Zsuzsanna (jelmeztervező), Mester Dávid (zenei vezető), Berecz István (koreográfus), valamint Veres Emőke (rendezőasszisztens).

A székelyudvarhelyi előadásra jegyek kizárólag a Tomcsa Sándor Színház jegypénztárában válthatóak hétköznapokon 11-14 és 15-17 órák között.

A kolozsvári előadásokra jegyek válthatóak a színház jegypénztárában (10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro oldalon.