2023. 06. 07

Elektra – az évad utolsó bemutatója a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Június 13-án, kedden este 8 órától a színház stúdióteremben tartja a kolozsvári színház a 2022/2023-as évad utolsó bemutatóját; a Szophoklész tragédiája nyomán készült Elektra című előadást Botond Nagy rendezésében láthatja a közönség, a szövegadaptációt Kali Ágnes és Botond Nagy jegyzi.

Botond Nagy negyedik alkalommal dolgozik a kolozsvári társulattal, korábban a Vakok, a Nóra, illetve az Utas és holdvilág című előadásokat állította színpadra.

A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón a rendező így beszélt arról, hogy miért döntött úgy, hogy a Szophoklész Elektrája nyomán rendezzen előadást: „Az elején mindig fontos számomra, hogy minden, ami kötődik egy címhez, egy anyaghoz, egy témához azt körbejárjuk – első gyermeki vágyként körbe ölelni az egészet, hogy az egész az enyém legyen. Aztán a próbakezdés fele haladva, kezdenek letisztázódni a dolgok: a „Mit? Miért? Hogyan?”, a szereposztás, kezdem magam előtt látni a vágyat. Újraolvasva a szophoklészi tragédiát, egyhangúlag úgy éreztük Kali Ágnessel, hogy ez a szöveg annyira erős, hogy nem látjuk értelmét megfűszerezni mindenféle variánssal. Próbáltuk demisztifikálni egy kicsit: a szöveghez nem nyúltunk hozzá radikálisan, de ami inkább a görög mitológiához kapcsolódik attól megtisztítottuk, és ennek az önmagában nagyon erős szövegnek az esszenciáját akartuk megtartani.

Kali Ágnes az előadás dramaturgja a rendezőt kiegészítve hozzáfűzte: „Ennél a szövegnél az volt a legfontosabb, hogy ez az a változat, amelyben a leginkább foglalkozik a mű a szereplőkkel. Nagyon szereplőközpontú, és ez volt a legnagyobb érv, amiért a Szophoklész szövege mellett döntöttünk. Ismerve a társulatot, tudtuk, hogy melyik szerep kire illik, és hogy ezzel mit lehet kezdeni. Amikor görög tragédiákhoz nyúlunk a legegyszerűbb a miszitkumhoz nyúlni, és a színházban is sok esetben van, hogy „Majd a misztikum megoldja.” De mi van akkor, ha elhagyjuk a misztikát és inkább bízunk a szereplőkben, hogy hogyan tudnak létezni ebben a demisztifikált szituációban. Abban a pillanatban, amikor ez a történet kikerül abból a térből és abból az időből, az Olümposz bírósága alól, a szereplőknek az igazsága kerül előtérbe, és ez egy fontos kiindulópont volt.

Az előadás címszerepét alakító Albert Csilla így vallott a szerephez fűződő kapcsolatáról: „Mindent elolvastam a próbakezdés előtt, amit tudtam, minden Elektrát, amit írtak, próbáltam mindent magamba szívni, de aztán elengedtem. Voltak időszakok, amikor azon gondolkodtam, hogy semmi közöm ehhez a szerephez. De mivel negyedik alkalommal dolgozunk együtt Botonddal, arra gondoltam, hogy már annyi helyzetből ismer: látott a Vakokban, a Nórában, az Utas és holdvilágban is kínlódások között, hogy gondoltam tudja, miért osztotta rám ezt a szerepet. A kérdőjelek megvannak bennem most is, hogy miként tudom egyeztetni az alkatomat ezzel a nővel, akit Szophoklész nagyon izgalmasra írt, de teljesen bízom Botiban, mert tudja, hogy ki vagyok, és tudja, hogy ez hol találkozik Elektrával.”

Az előadás rendezője Botond Nagy, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező, Kali Ágnes dramaturg, valamint Claudiu Urse zeneszerző. A fénytervet Botond Nagy és Dragoș Buhagiar jegyzi.

Az előadás főszerepét Albert Csilla alakítja, további szerepekben Györgyjakab Enikő, Váta Lóránd, Kiss Tamás, Kardos M. Róbert és Román Eszter látható.

Az Elektra bemutatójára, valamint a június 14-ei, 15-ei és 26-ai előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.