2023. 05. 31

A budapesti Tiramisu című független színházi előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház 230. jubileumi évada alkalmából meghirdetett külföldi és hazai vendégelőadások sorozata a budapesti független színházi Tiramisu című előadással folytatódik. Az identitásjáték mozgóképdíszletben Visky András Megöltem az anyámat című műve alapján készült Bogdán Árpád átdolgozásában és rendezésében, az Eclipse Film és a Montázs Egyesület égisze alatt jött létre. Az előadás hétfőn, június 19-én este 8 órától lesz látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében magyar nyelven, román nyelvű feliratozással.

„Griguca Irén, (aki legyen inkább Bernadett) egy romániai árvaházban felnőtt, félig cigány, félig magyar lány. Ugyanazon a napon, ugyanabban az órában, ugyanabban a percben született, mikor a Nasa fellövi a Voyager 1-et Cape Canaveralból azzal a céllal, hogy az ismeretlen űrt járva válaszokat találjon arra, hogy ez az egész mi a jó csoda valójában. Griguca Irén, (aki legyen inkább Bernadett) a Ceaușescu rezsim bukása után, hasonlóan a Voyager-hez, útnak ered a maga ismeretlenségébe, hogy válaszokat találjon arra, hogy ez az egész mi a jó csoda valójában. A válaszokért azonban, ahogy a Voyager1-nek is, hátra kell hagynia saját univerzumát, és kilépnie az ismeretlen csillagközi térbe. Abba a térbe, ahol összemosódik a múlt a jelennel, a valóság a meg nem történttel, a válaszok pedig a kérdésekkel.” – olvasható az előadás szinopszisában.

Az előadás színpadi szereplője Csépai Eszter, míg a mozgóképes szerepekben Fazakas Júlia, Simon Andrea, Katona Eszter, Thuróczy Szabolcs, Tamási Zoltán, Kozma Károly, Jeneses Ádám, Káli-Horváth Kálmán, Győri-Fleischer Sámuel, Hevesi Nándor, Veréb Szabolcs, Horváth László, Cristobal Campero, Birkás Máté, Németh Szabolcs és Kovács Gergely látható.

Az előadás létrehozásában a rendező alkotótársai voltak: Víg Mihály, Katona Eszter, Gentry Sultan (zene), Győri Márk (operatőr), Saufert Ákos, Bogdán Árpád (vágó), Madácsi Imre, Kővári József (hang), Csege Vera (látvány), Sebes Miklós (grafika) és Solténszky Ráhel (rendezőasszisztens).

Az előadás meghívását támogatta: Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa, valamint a Bethlen Gábor Alap.

Az előadás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap. Szponzorok: Andersen, Flatpack Films, Laokoon Filmgroup, M&M Film, Film Force. Produkciós partnerek: Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület, Éclipse Film, VisionTeam

A Tiramisu című előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.