2023. 04. 28

A Macbett és az Állatfarm a Miskolci Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében látható

Az Ifjú barbárok és a Macbett sikeres budapesti szereplését követően, egy másik olimpiai helyszínen is bemutatkozik a kolozsvári társulat. Májusban szintén két előadással vendégszerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház a 10. Színházi Olimpián: május 3-án a Macbett (r. Silviu Purcărete) című előadás, majd május 4-én az Állatfarm (r. Puskás Zoltán) című musical lesz látható a Miskolci Nemzeti Színház nagytermében, mindkét alkalommal este 7 órától.

De hát mindannyiunkban ott lakik egy láthatatlan anarchista, aki titokban mindent elutasít, ami „fentről” jön, bár egymagában ritkán lel rá az igazságra. Így születnek a hatalom elleni szövetségek, hogy aztán azokból, akik átveszik a dolgok irányítását, elnyomók váljanak. Ez a központi témája Ionesco drámájának is: Macbett (Bogdán Zsolt) és Banco (Viola Gábor) fellázadnak Duncan (Bács Miklós) ellen, hogy később ők is ugyanolyanná váljanak, mint megutált és megbuktatott vezérük.” – írja a Macbett című előadásról Nánó Csaba.

A Macbett rendezője Silviu Purcărete, a produkció létrehozásában közreműködött: Helmut Stürmer díszlettervező, Lia Manțoc jelmeztervező, Vasile Șirli zeneszerző, Visky András dramaturg, Demeter Kata a dramaturg munkatársa, Kolcsár Péter korrepetitor és Bogdan Dobre a jelmeztervező asszisztense. Az előadás címszerepét Bogdán Zsolt alakítja, további szerepekben Viola Gábor, Bács Miklós, Vindis Andrea, Dimény Áron, Váta Lóránd, Bíró József, Kántor Melinda, Pethő Anikó, Román Eszter, Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Buzási András, Gedő Zsolt, Kiss Tamás és Marosán Csaba látható.

Az Állatfarm című produkciót második alkalommal láthatja a magyarországi közönség, 2022-ben a Gyulai Várszínház Erdélyi Hét elnevezésű fesztiválján vett részt az előadás.

Puskás és alkotótársai, a zeneszerzők, az író, a színészek 1 óra 40 perc feszültséget teremtenek a színpadon, míg Jakab Melinda koreográfus munkája nyomán a ritmus csak fokozódik, a tempó folyamatos, a táncok színészekre szabottak. Az előadást prózai színészek játsszák meggyőzően, tiszteletre méltó fizikai felkészültséggel.” – írja az előadásról Simon Judit.

Az Állatfarm színpadi változatát és a dalszövegeket Lénárd Róbert írta, a zenét Klemm Dávid és Erős Ervin szerezte, rendezője Puskás Zoltán. Az előadás létrehozásban közreműködött továbbá, Jakab Melinda koreográfus, Ledenják Andrea jelmeztervező, Majoros Róbert fénytervező, valamint Horváth Zoltán korrepetitor.

Az előadásban Viola Gábor, Fogarasi Alpár, Farkas Loránd, Buzási András, Albert Csilla, Szűcs Ervin, Kicsid Gizella, Vindis Andrea, Balla Szabolcs, Pethő Anikó, Gedő Zsolt, Kiss Tamás, Laczkó Vass Róbert, Kántor Melinda, Tőtszegi Zsuzsa, Román Eszter, Imre Éva, Varga Csilla, Marosán Csaba, Kali Andrea, Ábrahám Gellért, Bíró Gergő, Fazakas Hunor, Pazsiczki Máté, Uivarosi Dániel, Lőrincz-Szabó Venczel, Magyari Gusztáv-Tivadar, ifj. Csiszér József, Nagy János és Szőcs Szilárd látható.

A Macbett és az Állatfarm című előadás miskolci vendégszereplésére jegyek vásárolhatók a Miskolci Nemzeti Színház jegypénztárában vagy online a https://mnsz.hu/jegyek/online weboldalon.

***

A Színházi Olimpia a hagyomány és a korszerűség jegyében, illetve az ókori olimpiák szellemében 1995-ben Görögországban életre hívott színházi találkozó. Az alapítók neves rendezők és drámaírók, görög, japán, amerikai, spanyol, angol, orosz német és brazil alkotók voltak. A világszínház egyik legnagyobb és legrangosabb eseménye időről időre egy-egy városban, országban talál otthonra. Az elmúlt két évtizedben Delphoi (Görögország), Shizuoka (Japán), Moszkva (Oroszország), Isztambul (Törökország), Szöul (Dél-Korea), Peking (Kína), Wroclaw (Lengyelország), Új Delhi (India), Szentpétervár (Oroszország) látta vendégül a nemzetközi vándorfesztivált. A 2023-as magyarországi olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye.