2023. 04. 17

Az Ifjú barbárokkal nyitja meg a 10. Színházi Olimpián való részvételét a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Áprilisban két előadással is vendégszerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház a 10. Színházi Olimpián: április 19-22. között négy alkalommal lesz látható az Ifjú barbárok (r. ifj. Vidnyánszky Attila) című előadás a budapesti Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében, minden alkalommal este 7 órától. Az előadás egyben a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) programjában is szerepel.

Április 27-én, csütörtökön este 7 órától pedig a Vígszínházban tekintheti meg a közönség Eugène Ionesco Macbett című abszurd drámáját Silviu Purcărete rendezésében.

A kolozsvári színház nem első alkalommal vesz részt a rangos eseményen, hiszen a Rosmersholm (r. Andriy Zholdak) című előadásával a 2019-ben Szentpéterváron megrendezett Színházi Olimpián is vendégszerepelt.

Az áprilisi előadásokat követően a Miskolci Nemzeti Színház látja vendégül a Macbett és az Állatfarm című előadásokat. A Színházi Olimpián való részvételt a Prométheusz’22 című többnyelvű koprodukciós előadás zárja, amelyet júniusban először Budapesten a Thália Színházban, majd a Gyulai Várszínházban láthatnak az érdeklődők.

A Színházi Olimpia a hagyomány és a korszerűség jegyében, illetve az ókori olimpiák szellemében 1995-ben Görögországban életre hívott színházi találkozó. Az alapítók neves rendezők és drámaírók, görög, japán, amerikai, spanyol, angol, orosz német és brazil alkotók voltak. A világszínház egyik legnagyobb és legrangosabb eseménye időről időre egy-egy városban, országban talál otthonra. Az elmúlt két évtizedben Delphoi (Görögország), Shizuoka (Japán), Moszkva (Oroszország), Isztambul (Törökország), Szöul (Dél-Korea), Peking (Kína), Wroclaw (Lengyelország), Új Delhi (India), Szentpétervár (Oroszország) látta vendégül a nemzetközi vándorfesztivált. A 2023-as magyarországi olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye.

Az Ifjú barbárok című előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal.

Ifj. Vidnyánszkyék munkája akár a feltörhetetlen dió: a végtelenül gazdag gondolati, stiláris, nyelvi, zenei rétegek alatt újabb és újabb rétegekre bukkansz, miközben a csillogó külső forma hallatlanul mulatságos és szórakoztató. Sokféle árnyalata van ennek a groteszkbe ágyazott gondolati tűzijátéknak, sziporkaszimfóniának, egyszerre virgonc és meditatív színpadi létezésnek. Gyors színváltások, apró szkeccsek, jelenetdarabkák követik egymást hatalmas iramban, majd egyszer csak lelassulunk, beáll a meditáció csöndje, a történelem is befigyel, esetleg átcsúszik filmes horrorba vagy groteszk blődlibe a játék.” – írja az előadásról Kovács Dezső.

Imre Évát az előadásban Barbár B. szerepének megformálásáért a 2022-es év legjobb női főszereplő díjára jelölte a Románi Színházi Szövetség (UNITER). Imre Éva Ifjú barbárokban nyújtott alakítását már elismerte a Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete is, akik 2022-ben az Őze Lajos-díjjal tüntették ki kiemelkedő színművészi teljesítményéért, Bartók Béla alakjának, személyiségének eredetien összetett megformálásáért.

Az előadás két főszerepét Imre Éva és Szűcs Ervin alakítja, további szerepekben Albert Csilla, Bodolai Balázs, Farkas Loránd, Gedő Zsolt, Tőtszegi Zsuzsa és Váta Lóránd látható, valamint részt vesz az előadásban négy ifjú néptáncos is: András Katalin-Bíborka, Lakatos Ágnes, Kacsó Nimród-Károly és Vincze-Pistuka Hunor.

Az Ifjú barbárok különleges színfoltja, hogy élőben kíséri és játszik a Tokos Zenekar: Tókos Csongor Attila, Vajas Albert, Szép Gyula Bálint, Szakács Kristóf, Bálint Zsombor.

Az előadás létrehozásában közreműködött továbbá: Csíki Csaba (díszlettervező), Cs. Kiss Zsuzsanna (jelmeztervező), Mester Dávid (zenei vezető), Berecz István (koreográfus), valamint Veres Emőke (rendezőasszisztens).

Az Ifjú barbárok budapesti előadásaira a jegyek már elfogytak, a kolozsvári közönség az Ifjú barbárokat legközelebb május 14-én, vasárnap este 7 órától tekintheti meg.

A Silviu Purcărete rendezte Macbett című előadásnak a Színházi Olimpián való részvétele lesz a negyedik fesztiválszereplése, ugyanis a romániai közönség már láthatta a 32. Országos Színházi Fesztiválon, a 13. krajovai Nemzetközi Shakespeare Színházi Fesztiválon és a 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon is. Az előadást a 2021-es év UNITER válogatózsűrije jelölte a legjobb előadás díjára is.

Silviu Purcărete mesteri vezénypálcájának irányításával a színészeknek sikerül maradéktalanul létrehozni azt az elidegenítő hatást, amelyben a néző tudata megoszlik a feldolgozott téma borzalmai és a nevetés között, oly módon, hogy a mészárlás története elviselhetővé válik, ám mégis ott marad a kényelmetlenség érzése, amely töprengésre késztet.” – írja az előadásról Eugenia Sarvari.

A Macbett rendezője Silviu Purcărete, a produkció létrehozásában közreműködött: Helmut Stürmer díszlettervező, Lia Manțoc jelmeztervező, Vasile Șirli zeneszerző, Visky András dramaturg, Demeter Kata a dramaturg munkatársa, Kolcsár Péter korrepetitor és Bogdan Dobre a jelmeztervező asszisztense. Az előadás címszerepét Bogdán Zsolt alakítja, további szerepekben Viola Gábor, Bács Miklós, Vindis Andrea, Dimény Áron, Váta Lóránd, Bíró József, Kántor Melinda, Pethő Anikó, Román Eszter, Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Buzási András, Gedő Zsolt, Kiss Tamás és Marosán Csaba látható.

A Macbett című előadás budapesti vendégszereplésére jegyek vásárolhatók a Vígszínház jegypénztárában (minden nap 11.00 és 19.00 között) vagy online a vigszinhaz.jegy.hu weboldalon.