2023. 03. 29

A salemi boszorkányok – a portói São João Nemzeti Színház vendégjátéka a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház 2022 decemberében ünnepelte fennállásának 230-ik évfordulóját. Az ünnepi évad kiemelkedő eseménye volt a tavaly november 17-27. között megrendezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál 8. kiadása. A 230-ik jubileumi évad jegyében a kolozsvári színház a 2023-as év során számos külföldi és hazai vendégelőadás meghívásával szeretne kitekintést nyújtani a kortárs színházi folyamatokra. Idén április és november között a kolozsvári közönség külföldi meghívott előadásokat láthat Portóból, Barcelonából, Budapestről és Kijevből, illetve a temesvári, szatmárnémeti és sepsiszentgyörgyi társulatok előadásai is láthatóak lesznek Kolozsváron.

A vendégjátékok sorát portói São João Nemzeti Színház előadása nyitja Arthur Miller klasszikusával, A salemi boszorkányok című drámával, Nuno Cardoso, a színház művészeti igazgatójának rendezésében.

Az portugál nyelvű produkció két alkalommal, április 22-én, szombaton és 23-án, vasárnap este 7 órától látható a kolozsvári színház nagyszínpadán magyar, román és angol nyelvű feliratozással.

A portói társulat így ajánlja előadását: „»A salemi boszorkányok egy elkeseredett próbálkozás volt« – írja Arthur Miller drámaíró a történelmi tényeken alapuló darab keletkezéséről. Az amerikai kisváros, Salem a férfiakat és nőket egyaránt érintő boszorkányüldözés, illetve boszorkányperek helyszíne 1692-ben. Tetőfokára hágnak a híresztelések és hazugságok, és úgy tűnik, nincs menekvés a bosszúvágy szította rágalmak elől. Az 1953-ban bemutatott A salemi boszorkányokat a szerző allegóriának szánta az Amerika szívét elemésztő mccarthyzmus sötétségére. Miller is áldozatul esett ennek az antikommunista láznak. Epicentrumából – a paranoia, az emberáldozatot követelő közfelháborodás ősi bűvöletéből – számos visszhang mindmáig velünk maradt. Ezzel a darabbal folytatja Nuno Cardoso a közösségi élet alapjait feltáró vizsgálódásait, az ember, mint társadalmi lény vakságának tanulmányozását. Ismét Miller írja: »Az igazság keresésével kapcsolatos aggályok mögött a darabban felsejlik a tiltott szexualitás, a természetfölöttitől való félelem és a politikai manipuláció halálos keveréke«”.

Az előadásban Ana Brandão, Carolina Amaral, Joana Carvalho, Jorge Mota, Lisa Reis, Mário Santos, Nuno Nunes, Paulo Freixinho, Patrícia Queirós, Pedro Frias, Sérgio Sá Cunha színészek játszanak, díszlettervezője F. Ribeiro, fénytervezője Nuno Meira, zeneszeszerzője és hangtervezője João Oliveira, míg a videókat Luís Porto, a mozgást Roldy Harrys jegyzi.

Nuno Cardoso rendező neve nem ismeretlen a kolozsvári közönségnek: 2019-ben, az Európai Színházi Unió 18. Fesztiválján az ő rendezésében láthatták a Danton halála című előadást.

Nuno Cardoso (Canas de Senhorim, 1970) jelenleg az egyik legkeresettebb és legaktívabb portugál rendező. Az évek folyamán kialakított személyes és következetes esztétikai világában megférnek a kortárs és a klasszikus szövegek egyaránt. Egyforma könnyedséggel rendez kifinomult színházi előadásokat és kísérleti közösségi projekteket, profi és amatőr színészek részvételével. Szakmai pályafutása 1994-ben kezdődött, a Círculo de Iniciação Teatral da Academia de Coimbra diákjaként. Ugyanabban az évben társalapítója volt a portói Visões Úteis csoportnak, ekkor indult rendezői karrierje. 1998–2003 között az Auditório Nacional Carlos Alberto művészeti vezetője, 2003–2007 között ugyanezt a funkciót töltötte be a Carlos Alberto Színházban, amely akkor már a São João Nemzeti Színház része volt. 2001-ben többekkel megalapította az Ao Cabo Teatrót, amelynek 2018-ig művészeti igazgatója volt. Különösen jelentősek Csehov drámavilágából merített feldolgozásai (Platonov, Sirály és Három nővér), valamint Shakespeare-rendezései (II. Richárd, Szeget szeggel, Coriolanus és Athéni Timon). Alkotómunkája során olyan költői alapanyagot keres a klasszikus és a kortárs repertoárban, melyek alátámasztják a színházról alkotott sajátos felfogását: a színház egy olyan gépezet, amely feltárja és újraírja a jelent. 2019 februárja óta a São João Nemzeti Színház művészeti igazgatója.

A 100 éves São João Nemzeti Színház (SJNSz) Porto városának kezdeményezésére alakult meg. Az eredeti Real Teatro de São João színházat, amely 1908-ban elpusztult, és annak utódját, amely 1920-ban nyílt meg (és ma nemzeti műemlék), Porto város elitje építette. 1992-ben az intézmény Portugália színháza lett, amikor az állam megvásárolta az épületet és jelentős felújításokat végzett rajta. Ezzel együtt vált a demokratikus Portugália első nemzeti színházává, amely fontos szerepet játszik a kulturális decentralizációban. A SJNSz mára elismert színházi struktúrává vált, amelyben portugál és külföldi színművek, valamint a színházművészet legújabb vívmányai is helyet kapnak. Az intézmény az Európa Színháza címmel is büszkélkedik, valamint az Európai Színházi Unió tagjaként kapcsolatokat ápol más európai színházi intézményekkel.

A salemi boszorkányok április 22-ei és 23-ai előadásaira jegyek vásárolhatóak a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.huntheater.biletmaster.ro weboldalon.

Az előadás 12 éven felüleiknek ajánlott!