2023. 03. 21

Tompa Gábort a Francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntetik ki

Franciaország kulturális minisztere, Rima Abdul-Malak Tompa Gábor rendezőnek, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatójának, az Európai Színházi Unió elnökének a francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatát (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres) adományozza.

Franciaország egyik legfontosabb állami kitüntetését március 28-án Őexcellenciája, Laurence Auer nagykövet adja át a Francia Köztársaság bukaresti nagykövetségén.

Rima Abdul-Malak miniszter a cím odaítélése kapcsán így fogalmazott: „Gratulálok Önnek ehhez a kitüntetéshez, amely elismeri a francia nyelvű kultúra terjesztése iránti elkötelezettségét szakmai tevékenysége során. A kultúrához való hozzáférés érdekében rendezőként és igazgatóként végzett kitartó munkájával olyan színházi nyelvet támogatott, amely figyelemmel kíséri az aktuális francia, európai és nemzetközi trendeket. A Kolozsvári Állami Magyar Színház az Ön irányítása alatt nagy hírnévre tett szert, és az Ön által kezdeményezett Interferenciák Színházi Fesztivállal elkötelezettségét bizonyította a francia-román és európai színházi együttműködés mellett.”

A Művészeti és Irodalmi Érdemrendend lovagi fokozatát olyan személyiségek számára adományozzák, akik a kultúra területén kiemelkedő művészi alkotásokat hoztak létre vagy a művészethez és az irodalomhoz való fontos hozzájárulásukkal tűntek ki. A Franciaországban 1957-ben alapított és 1965-ben Charles de Gaulle által a Nemzeti Érdemrend részeként elismert Művészeti és Irodalmi Érdemrend a legjelentősebb francia kulturális személyiségeket jutalmazza, de más nemzetiségű állampolgároknak is adományozható a francia és az egyetemes kulturális örökség gazdagításához való kiemelkedő hozzájárulásukért.

A romániai kulturális élet személyiségei közül a francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatát többek között Silviu Purcărete, Ion Caramitru, George Banu, Maia Morgenstern, Constantin Chiriac, Ilinca Tomoroveanu, Cristian Mungiu, Ioana Celibidache, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Andrei Pippidi, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Ion Marin is megkapta korábban.