2023. 02. 03

Petőfi Irodalmi Karaván – Irodalmi utazás negyedik alkalommal Erdélyben

Negyedik alkalommal indul útjára az Irodalmi Karaván elnevezésű népszerű sorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében, ami az országhatáron túl „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. 2023-ban a népszerű sorozat immáron Petőfi Irodalmi Karavánként folytatja irodalomnépszerűsítő utazásait, ezzel a névvel is megidézve a 200 éve született Petőfi Sándor költőt, aki születésének idén bicentenáriumát ünnepeljük. A Karavánnal egy-egy utazás során – az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálva – rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-beszélgetések alkalmával kerül közelebb a klasszikus és kortárs irodalom a látogatókhoz.

A Petőfi Irodalmi Karaván negyedik utazására 2023. február 6-9. között kerül sor Észak-Erdélyben: Szatmárnémeti, Nagybánya, Zilah és Kolozsvár közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek, irodalmi koncertek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra.

Az utazás negyedik, és egyben utolsó állomására, február 9-én este 7 órától kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében egy különleges előadással – a vendégek Háy János József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő és Rozs Tamás zenész, zeneszerző, zenetanár, zeneterapeuta, a Szélkiáltó együttes csellósa.

A fellépők visszatérő vendégek, hisz mind Háy János író, mint a Juhász Anna irodalmár vezette Irodalmi Karaván már járt a Színház Stúdiótermében változatos, irodalmi programokkal. Ezúttal a „Ki vagyok én? Petőfi arcai” című zenés-irodalmi előadáson Háy János és Rozs Tamás kortárs hangon, több hangszert megszólaltatva kiemelten a reformkor, így Petőfi Sándor és kortársai életét és munkásságát emelik ki.

Háy János és Rozs Tamás Petőfi-előadásának fókuszában a 200 éve született költő, Petőfi Sándor áll. A program vázát a megzenésített versek adják, amik a műsorba Petőfi költői szerepei szerint kerültek bele, emellett szerepel három népdal is, hisz a népdal Petőfi költészetének egyik fő katalizátora volt. A műsorban csellóval közreműködő Rozs Tamás írta a dalokat, míg Háy János citerával, dorombbal vagy más ritmushangszerrel kapcsolódik be. Az előadás törekedik arra, hogy nem megsemmisítve azt, de elemelkedjen a nemzeti költő toposzától és azokat a részeit mutassa meg az életműnek, ami minden irodalmat szerető ember számára fogható és szerethető. Költészetileg és persze emberileg is általános érvényű fontosságokat keresünk az életműben. A zene meg nagyon közel áll ehhez a költészethez, szerintem még mindig vannak Petőfi-versek, melyekről sokan azt gondolják, valójában népdalok. Arról nem is beszélve, hogy a zene tényleg ledönt minden határt.

Időtartam: 80 perc

Az est végén Juhász Anna irodalmár kérdezi a szereplőket rövid pódiumbeszélgetésen.

A Petőfi Irodalmi Karaván utazás a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében és a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus társ-szervezésében valósul meg.

A négynapos utazást a szervezők videón és fotónaplóban rögzítik, így tartalmas beszámolók várhatóak a kultúra.hu oldalon, és az utazás izgalmas pillanatait egy filmben mutatják meg oldalaikon.

Jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.huntheater.biletmaster.ro weboldalon.