2023. 01. 25

KONSTANCÁN MUTATJÁK BE A PROMÉTHEUSZ’22 CÍMŰ ELŐADÁST

Harmadik állomásához érkezett a PROMÉTHEUSZ’22 magyar, román, szlovén és angol nyelvű koprodukciós előadás, mely az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektje keretében valósult meg. Az előadás konstancai, és egyben harmadik bemutatójára január 26-án, csütörtökön este 7 órától kerül sor az Oleg Danovszkij Nemzeti Balett és Operaház Nagytermében Tompa Gábor rendezésében, majd január 27-én este 7 órától szintén műsoron szerepel.

Az előadás kolozsvári bemutatójára a 2021/2022-es évad végén, július 1-én, míg a ljubljanai bemutatójára 2022/2023-as évadban, október 15-én került sor az SNT Drama Ljubljanában.

Az Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz tragédiája nyomán készült előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös produkciója.

Tompa rendezése egy színházi kiáltvány ezekben a kizökkent időkben; az előadás alkotóinak nyíltan vállalt bizakodása a színház hasznosságában, valamint abbéli erejében, hogy kérdéseket intézzen a közösséghez; tulajdonképpen az emberiség részét képező minden nézőtől várt válaszok. Hogyan is lehetne megfékezni szabadesésünket, melynek a degeszre hízott agyrémek mögött álló mohóság, egy telhetetlen mohóság az oka... A mohóság a hírek és nem a tudásvágy iránt; a mohóság a szórakoztatás (!!!) iránt, meg a képtelenség az öröm megélésére; a mohóság, amellyel bedőlünk minden médiasztár hamis örökifjúságának; az egyre valószerűtlenebb sztoriknak... a szenvedéstől való rettegés és a legkisebb kellemetlenségből katasztrófát vizionálás; a függőség, ami ehhez a megszűrt valósághoz láncol és egyre nagyobb képernyők előtti bambulásunk közepette nagyon is képes egész lényünket magába szívni.” – írta az előadásról Crenguța Manea.

Az előadásban Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Konstancai Állami Színház), Viola Gábor, Dimény Áron, Kiss Tamás, Pethő Anikó, Román Eszter, Bogdán Zsolt, Vindis Andrea, Kántor Melinda (Kolozsvári Állami Magyar Színház) látható.

Az előadás létrehozásában közreműködött: Erwin Șimșensohn (a rendező munkatársa), Carmencita Brojboiu (díszletelemek és jelmezek), Vasile Șirli (zeneszerző), Kali Ágnes (dramaturg), Sinkó Ferenc (koreográfus), Radu Daniel (videóművész), valamint Bocskai Gyopár (látványtervező asszisztens).

Az előadás február 10-én és 11-én részt vesz Portóban a São João Nemzeti Színház és az Európai Színházi Unió által szervezett Finisterra Fesztiválon is.