2022. 12. 06

Janovics Jenő 150 – kerekasztal-beszélgetés és könyvbemutató

Janovics Jenő születésének 150. évfordulójának az alkalmából december 8-án, csütörtökön délután 2 órától kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház emeleti előcsarnokában. A kerekasztal-beszélgetés lehetőséget biztosít megemlékezni Janovics Jenő jelentős munkásságáról és életéről, illetve sor kerül a Janovics Jenő – Egy élet a magyar kultúra szolgálatában, a színháztól a mozivászonig című könyv bemutatójára is. Az esemény házigazdája Tompa Gábor, résztvevők: Bartha Katalin Ágnes, Zágoni Bálint, Salat Zakariás Erzsébet, Ferenczi Szilárd.

„(…) Jelen kötet célja, hogy segítsen abban, hogy Magyarországon is jobban megismerjék Janovics Jenőt, hiszen „teljesítménye joggal emeli minden idők egyik legnagyobb közép-európai kulturális szervezőjévé, aki a színháztól a filmvászonig fáradhatatlan szorgalommal és példamutató alázattal szolgálta a magyar kultúra ügyét”. – dr. Kollarik Tamás szerző-szerkesztő és dr. Takó Sándor kiadó.

A kötetet dr. Kollarik Tamás és Zágoni Bálint szerkesztette, felelős kiadó: Takó Sándor.

Janovics Jenő a Kolozsvári Magyar Színház történetének egyik legmarkánsabb egyénisége volt. Jelentős színészi és kimagasló rendezői tevékenysége mellett 28 évig volt a színház vezetője. Igazgatói éveinek kezdetén két színházépülettel gazdagodott Kolozsvár: 1906-ban avatták a Hunyadi téri színházat, majd 1910-ben a sétatéri színházi épületét, a kolozsvári magyar színjátszás második és harmadik hajlékát. Építő-teremtő-alkotó tehetségét a filmgyártás területén is sikeresen kamatoztatta: ő volt a magyar némafilmgyártás erdélyi úttörője. 1913-ban forgatta az első némafilmet Kolozsváron, majd 1920-ig ötvennel több film létrejötte fűződött a nevéhez. Szcenáriumíró, rendező és filmszínész is volt, mint ahogyan a színházigazgatás és az igen eredményes színházszervezés mellett nagyon modern szemléletű rendező, színész, kritikus, színháztörténész és színházelméleti szakember. Életútja során – mint általában minden alkotó és újat kereső ember életében – váltakoztak a kimagasló sikerek és a hullámvölgyek.” – részlet Zakariás Erzsébet könyvben szereplő írásából.

Az esemény mindenki számára nyilvános, előzetes regisztráció nem szükséges.