2022. 11. 24

Még három nap van hátra a 8. Interferenciák Fesztiválból

Végéhez közeledik az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál nyolcadik kiadása Kolozsváron. Az elmúlt nyolc nap alatt a fesztivál témájával összhangban a félelem és remény lehetséges színpadi reprezentációval találkozhatott a közönség, olyan előadásokon keresztül, amelyek a napjainkban zajló eseményeket próbálják a színház eszközein keresztül megérteni, értelmezni. A fesztivál utolsó napjaiban olyan rendezők alkotásai lesznek láthatóak – továbbra is az idei tematikának megfelelően – mint Diana Mititelu, Stéphane Braunschweig, Tompa Gábor, Astrid Bas és Heiner Geobbels.

A pénteken, november 25-én 10 órától kezdődő Itt Moszkva című előadásról szóló beszélgetést követően 11 órától Rákóczy Anita: Samuel Beckett's Endgame and Hungarian Opening Gambits [Samuel Beckett végjátéka és nyitólépések a magyar beckett-kutatásban] című könyvének bemutatójára kerül sor a TIFF Házban. 12 órától ugyancsak ezen a helyszínen Simon Judit színházkritikus a Színháztól színházig – 36 interjú Tompa Gáborral című kötetet fogja ismertetni az érdeklődőknek.

Szintén november 25-én két alkalommal, délután 5 órától és este 10 órától Edna Mazya izraeli szerző Játékok a hátsó udvarban című előadását tekintheti meg közönség a színház stúdiótermében Diana Mititelu rendezésében, a Konstancai Állami Színház művészeinek előadásában. Az előadás színpadra állításáért Diana Mititelu 2021-ben elnyerte a Román Színházi Szövetség (UNITER) DEBÜT-díjat.

„A Játékok a hátsó udvarban egy olyan előadás, amit gyermeknek, szülőnek és tanárnak is látnia kell, majd utána hideg fejjel átgondolnia. Az előadásban a kamaszokat összekötő kapcsolatok kerülnek előtérbe, illetve azok az indokok, amelyek miatt a fiatalok egy erotikus-agresszív játék ürügye alatt tönkreteszik saját sorsukat. (...) Ezáltal fájdalmas leckét kapunk a koraérettségről, a manipulációról és a felelősségtudatról.” – írja az előadásról Teodora Ghica kritikus.

Este 7 órától az Interferenciákon első alkalommal szereplő párizsi Odéon – Théâtre de l’Europe produkciója lesz látható a színház nagytermében, akik Stéphane Braunschweignak, a színház művészeti igazgatójának előadásával, Az öröm napjaival vesznek részt a fesztiválon.

„Arne Lygre norvég szerző új alkotása, a Stéphane Braunschweig rendezte Az öröm napjai a boldogság lehetőségeit taglalja egy mai kisközösségben. Röviden, egy színdarab korunkról.” – írja az előadásról Oriane Jeancourt Galignani.

A Játékok a hátsó udvarban és Az öröm napjai című előadás alkotóival november 26-án, délelőtt 10 órától találkozhatnak az érdeklődők a TIFF Házban.

Szombaton, november 26-án délután 1 órától a „Ha a játék valósággá változik” című 52 perces Harag György életéről és munkásságról szóló dokumentumfilmet lehet megtekinteni a színház stúdiótermében. Rendező-operatőr: Dala István; Producer: Hollós László; Író, szerkesztő-riporter: Huszár Orsolya.

Este 7 órától a színház nagyszínpadán Tompa Gábor négy nyelven játszott, koprodukcióban készült rendezését, a Prométheusz’22 című előadást tekintheti meg a fesztivál közönsége. Az Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz tragédiája nyomán készült előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös produkciója.

A Prométheusz’22 egy elmélkedés az értelmiségi helyzetéről a 21. században. A digitalizált és erőteljes manipulációs hatásnak kitett sajtóhálózatban és közösségi médiában az igazság túlontúl relativizálódott, és a tényellenőrzésre is hamar rásütik az álhír bélyegét… Az előadás ironikus és józan megközelítésből próbálja vizsgálni Prométheusz kortárs világunkban oly aktuálisnak ható mítoszát.” – olvasható az előadás szinopszisában.

Az előadás alkotóival való beszélgetésre másnap, november 27-én délelőtt 10 órától kerül sor a TIFF házban.

Szombat este 9 órától a jazz rajongók egy újabb koncerten vehetnek részt a színház stúdiótermében, ezúttal a budapesti Jazzation előadásában láthatják a Nica’s Dream című a cappella jazz koncertet.

A Jazzation acapella vokálegyüttes lenyűgöző produkciót nyújtott a Budapest Jazz Club pódiumán dugig telt ház előtt. Három lány és két fiú nagyszerű, gyakran kimondottan szellemes hangszerelésben, sugárzó jókedvvel és még sugárzóbb jó hangban, minimális, de roppant hatásos koreográfiával adott elő egy igen változatos repertoárt.” – írja Pallai Péter a Budapest Jazz Club programszervezője egy korábbi koncertjükről.

Vasárnap, november 27-én 11 órától a párizsi Collectif A társulattal kerül sor beszélgetésre a TIFF házban, rendhagyó modon az előadást megelőzően, hiszen a Charlotte Salomon főművét feldolgozó az Élet? Vagy színház? című produkciójukra Astrid Bas rendezében a fesztivál utolsó napján, délután 6 órától és este 10 órától kerül sor a színház stúdiótermében.

Charlotte Salomon (1917-1943) zsidó származású német festő. 1939-ben elhagyja Németországot és a dél-francia tengerparton, Villefranche-sur-Mer városában talál menedéket. Itt alkotja meg 1940 és 1943 között, remekművét Élet? Vagy színház? címmel, melyet „egész élete művének” tekint. Elhurcolják, 1943. október 10-én életét veszti, mindössze 26 évesen. Festészetében mindvégig az a cél vezérelte, hogy leküzdje saját balsorsát, elhárítsa a háború borzalmait, hogy létrehozzon „egy egészen őrült és egyéni valamit”. Az Élet? Vagy színház? Charlotte Salomon főműve, egy totális alkotás: megfestett regény, mely több mint 1325 vízfestményt és guast tartalmaz, a festőnő életét megjelenítő zenei idézetek kíséretében.

A 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál utolsó nagytermi előadására, vasárnap, november 27-én este 8 órától kerül sor, amikor a világhírű Heiner Goebbels rendezését, A cselekvés szabadsága című előadást nézhetik meg az érdeklődők.

A színre vitt koncertben Goebbels felkérésére közreműködik a világhírű Ensemble Modern két zongoristája. A preparált zongorákból kicsalt hangokat kontrasztot képező, a zongorákkal versengő szólammal vegyíti. A virtuóz színész, David Bennent a költő eszméinek robbanékony világai mentén kószál, felvázol egy titokzatos és barátságtalan univerzumot, az önrendelkezés képességét és a választás szabadságát fokozatosan áttéve a puszta képzelet dimenziójába. A nyelv, énekhang, zene és mise-en-scène révén A cselekvés szabadsága az autonómia és a dependecia fogalmait járja körül.” – olvasható az előadás szinopszisában.

A cselekvés szabadsága című előadás alkotóival november 27-én, az előadást követően kerül sor közönségtalálkozóra a színház emeleti előcsarnokában.

**

A fesztivál társszervezője a Corvineum Alapítvány, főtámogatói a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa. A rendezvény az Európai Színházi Unió, a Román Kulturális Intézet, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, az Energobit, a Communitas Alapítvány, valamint a Kolozs Megyei Tanács támogatásával valósul meg. Főbb partnerek: TIFF Ház, Tranzit Ház, Kolozsvári Román Opera, UNITER. Szállítási partner: RMB Inter Auto.

A fesztivál programjában szereplő előadásokra jegyek vásárolhatóak online a www.biletmaster.ro oldalon, valamint a színház jegypénztárában.

A színház fenntartja a műsorváltoztatás jogát!