2022. 11. 22

Világhírű alkotók és fiatal rendezők előadásai félidőben az Interferenciákon

Második feléhez érkezett az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál nyolcadik kiadása, de továbbra is színes programokkal várják a színház iránt érdeklődőket, és nem csak, hiszen a rendezvény több könyvbemutatót és kiállítást is vendégül lát. A következő napokban olyan tapasztalt, világhírű alkotók előadásai mellett, mint Christoph Marthaler vagy Jaram Lee, fiatal rendezők munkái is megtekinthetőek: a fesztivál programjában szerepel ifj. Vidnyánszky Attila Ifjú barbárok, valamint Catinca Drăgănescu Itt Moszkva című előadása is.

November 23-án a TIFF Házban déli 12 órakor az Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului – Babeș-Bolyai Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – Temesvári Nyugati Tudományegyetem – Iași-i Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem közreműködésével kerül sor A román színház multimédia szótárának [Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc] a projektbemutatójára.

Szintén november 23-án, este 6 órától második alkalommal lesz látható a november 22-ei előadást követően a színház nagytermében a Théâtre Vidy-Lausanne társulat koprodukcióban készült Nincs ötletem című előadása a svájci rendező Christoph Marthaler rendezésében.

„... a Nincs ötletem egy újabb zenés költemény, amelyet burleszk széllökések szabdalnak, és az a bizalmaskodó és kifinomult humor jellemez, amely egy kijózanodott alkotó pallérozottságának jele.” – írja a Nincs ötletem című előadásról Alexandre Demidoff kritikus.

Este 8 órától a színház stúdiótermében ifj. Vidnyánszky Attila második kolozsvári rendezését, az Ifjú barbárokat tekintheti meg a fesztiválközönség; az előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és a társulat improvizációi alapján jött létre, koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal.

„Ifjú barbárok lett a címe. Nem célunk Bartók és Kodály életét elmesélni, lehetetlen volna, egyáltalán nem célunk történetet mesélni vagy zenés darabot írni. Valójában céltalan, nem halad sehová, nem találtunk üzenetet vagy mondanivalót, nem lesznek főszereplők és tanulság sem lesz a végén, igyekszünk minél kevesebbet beszélni. Visszhangokat kerestünk, amik ma ugyanúgy szólhatnak, mint száz évvel ezelőtt.” – mondja az előadás rendezője.

Az Ifjú barbárok előadás alkotóival másnap, november 24-én délelőtt 11 órától kerül sor közönségtalálkozóra a TIFF Házban. Ezt követően – ugyanazon a helyszínen – 12 órától a Katarzyna Niedurny által szerkesztett kötetet mutatják be: Forradalmak. Kortárs lengyel színházi antológia [Revoluții. Antologie de Teatru Contemporan Polonez].

Szerdán, november 24-én két alkalommal, délután 4 órától és este 9 órától Catinca Drăgănescu az Itt Moszkva című előadása tekinthető meg a színház stúdiótermében, a bukaresti Unteatru társulat előadásában.

Egy lány és egy apa közti viszony mindig különleges, de hogyan változhat meg, ha az apa egy híres diktátor? Milyen érzés, ha apa egy „szörnyeteg”? Melyik valóság az igazi? A családi kötelék és a politikai tudatosság mentén kínálja fel az előadás a XX. század egyik ellentmondásos figurájának élve boncolását.” – olvasható az előadás szinopszisában.

Ugyancsak, november 24-én este 6 órától a nagy népszerűségnek örvendő dél-koreai Jaram Lee phanszoriművészt láthatja a kolozsvári közönség a színház nagytermében, aki negyedik alkalommal tér vissza Kolozsvárra. Ezúttal Jihye Park rendezővel közösen az irodalmi Nobel-díjas Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című művét állították színpadra.

„Jaram Leenek köszönhetően a phanszori már nem csak a régi hagyományokban, hanem ebben a pillanatban is él és virul a közönség hathatós közreműködésével.” – írja az előadásról a Financial News.

Az öreg halász és a tenger című előadás alkotóival november 24-én, az előadást követően kerül sor közönségtalálkozóra a színház emeleti előcsarnokában, az Itt Moszkva című előadás alkotóival pedig másnap, november 25-én délelőtt 10 órától találkozhatnak az érdeklődők a TIFF Házban.

 

Az Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba és a Hétköznapi angyal című kiállítás, valamint a Les Loges / Fülkék installáció a továbbiakban is megtekinthető a fesztivál hátralevő időtartamában.

**

A fesztivál társszervezője a Corvineum Alapítvány, főtámogatói a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa. A rendezvény az Európai Színházi Unió, a Román Kulturális Intézet, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, az Energobit, a Communitas Alapítvány, valamint a Kolozs Megyei Tanács támogatásával valósul meg. Főbb partnerek: TIFF Ház, Tranzit Ház, Kolozsvári Román Opera, UNITER. Szállítási partner: RMB Inter Auto.

A fesztivál programjában szereplő előadásokra jegyek vásárolhatóak online a www.biletmaster.ro oldalon, valamint a színház jegypénztárában.

A színház jegypénztára november 17-27. között rendhagyó módon 10.00 és 22.00 óra között tart nyitva.

A színház fenntartja a műsorváltoztatás jogát!