2022. 11. 01

A 32. Országos Színházi Fesztiválon vendégszerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Két előadással vendégszerepel a bukaresti 32. Országos Színházi Fesztiválon a Kolozsvári Állami Magyar Színház. November 10-én, csütörtökön este 8 órától Tompa Gábor Hamlet című rendezése lesz látható a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház Ion Caramitru termében, majd november 11-én, pénteken este fél 9 órától Eugène Ionesco abszurd drámáját, a Macbettet láthatja a fesztivál közönsége Silviu Purcărete rendezésben, szintén a Nemzeti Színház Ion Caramitru Termében.

A Hamlet rendezője Tompa Gábor, az előadás létrehozásában közreműködött továbbá Both András díszlettervező, Bianca Imelda Jeremias jelmeztervező, Visky András dramaturg, Vasile Șirli zeneszerző, Jakab Melinda koreográfus, Rancz András videó designer és Bocskai Gyopár a jelmeztervező asszisztense. Az előadás címszerepét Vecsei H. Miklós, meghívott színész alakítja, további szerepekben Szűcs Ervin, Kézdi Imola, Bodolai Balázs, Gedő Zsolt, Buzási András, Sinkó Ferenc, Tőtszegi Zsuzsa, Bíró József, Kiss Tamás, Imre Éva, Pethő Anikó, Balla Szabolcs, Lucian Chirilă, Kicsid Gizella, Lőrincz-Szabó Venczel és Viola Sára látható.

A rendező a címszerepre Vecsei H. Miklóst hívta meg. A magyarországi színész temperamentumosan és lendületesen játssza felvállalt küldetését, hogy megtudja az igazságot, és lerántsa a leplet egy rothadó világ hazugságairól. Egy elszánt, néha lobbanékony Hamlet, lásd a jelenetet, amelyben kihajítja könyveit intellektuális remetesége cellájából, a pillanat embere, akit mégsem övez körbe az unásig használt romantikus aura. Tompa Gábor előadása sokkoló, egy durva és nyers figyelmeztetés egy kizökkent világról.” – írja Roxana Croitoru a Hamlet című előadásról.

A Macbett rendezője Silviu Purcărete, a produkció létrehozásában közreműködött: Helmut Stürmer díszlettervező, Lia Manțoc jelmeztervező, Vasile Șirli zeneszerző, Visky András dramaturg, Demeter Kata a dramaturg munkatársa, Kolcsár Péter korrepetitor és Bogdan Dobre a jelmeztervező asszisztense. Az előadás címszerepét Bogdán Zsolt alakítja, további szerepekben Viola Gábor, Bács Miklós, Vindis Andrea, Dimény Áron, Váta Lóránd, Bíró József, Kántor Melinda, Pethő Anikó, Román Eszter, Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Buzási András, Gedő Zsolt, Kiss Tamás és Marosán Csaba látható.

Egy mesteri előadás, amely ékes jelét adja, mekkora élvezet Silviu Purcărete számára a színpadon dolgozni! Bámulatos, mekkora beleéléssel és szenvedéllyel épít fel minden egyes szerepet. Meghaladja értelmi képességeimet, hol képes Purcărete ennyi perfekcionizmust tartalékolni! Egy totális előadás, amelyben már csak a díszlet és a jelmezek látványa kényeztetés a szemnek; látom is magam előtt Helmut Stürmert, Lia Manțocot, Vasile Șirlit és Visky Andrást, amint összedugják a fejüket, ötletelnek, és mindvégig isszák Silviu Purcărete szavait!” ‒ írta Macbett című előadásról Nona Rapotan.

A kolozsvári közönség a Hamletet legközelebb november 17-én, csütörtökön este 7 órától tekintheti meg az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál keretén belül, míg a Macbett november 7-én, hétfőn este 7 órától, majd az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon november 20-án, vasárnap este 7 órától a színház nagytermében lesz látható.

A Hamlet és a Macbett bukaresti szereplésére jegyek már vásárolhatók a www.mystage.ro/fnt weboldalon, míg a kolozsvári előadásokra jegyek vásárolhatóak a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.