2022. 10. 17

FÉLELEM / REMÉNY – ELINDULT A JEGYÉRTÉKESÍTÉS A 8. INTERFERENCIÁK NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL ELŐADÁSAIRA

Nyilvános a Kolozsvári Állami Magyar Színház által kétévente szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál programja. Az idén november 17-27. között nyolcadik alkalommal sorra kerülő találkozóra kilenc országból tizennégy meghívott társulat érkezik Kolozsvárra. A fesztivál idei kiadásának alcíme Félelem / Remény.

A tizenegy napos fesztivál előadásaival és kiegészítő programjaival az elmúlt két év világunkat és mindennapjainkat felforgató eseményeiről és életérzéseiről szeretne párbeszédet indítani a kortárs világszínház jelentős alkotóinak és társulatainak előadásain keresztül.

A kolozsvári közönség olyan elismert nemzetközi és hazai alkotók előadásait láthatja a rendezvény tizenegy napja alatt, mint Christoph Marthaler, Heiner GoebbelsNagy JózsefSilviu PurcăreteAndrei ȘerbanVidnyánszky Attila, Tompa GáborUrbán AndrásJihye Parkifj. Vidnyánszky AttilaDiana Mititelu, valamint Catinca Drăgănescu.

Napjaink egyik legfontosabb rendezőjének, a svájci Christoph Marthalernek először jut el előadása Kolozsvárra: a Théâtre Vidy-Lausanne Fogalmam sincs (Aucune Idée) előadása két alkalommal lesz látható a színház nagytermében. Szintén először vesz részt az Interferenciákon a párizsi Odéon – Théâtre de l'Europe, akik Stéphane Braunschweignak, a színház művészeti igazgatójának előadásával, Az öröm napjaival vesznek részt a fesztiválon. Negyedszer tér vissza a Kolozsváron nagy népszerűségnek örvendő dél-koreai Jaram Lee, aki ezúttal Az öreg halász és a tenger pansori változatát adja elő. Heiner Goebbels, aki legutóbb a 2012-es Interferenciákon a Max Black című előadásával vett részt, idén A cselekvés szabadsága című koncert-színházi előadással érkezik a 8. Interferenciák Fesztiválra.

A programot idén is járulékos események színesítik: a TIFF Házban naponta kerül sor beszélgetésekre a meghívott alkotókkal, emellett lesznek kiállítás-megnyitók, könyvbemutatók, filmvetítések és koncertek is. Az előadások részletes programja megtalálható a színház honlapján, további információk az előadásokról és kísérőprogramokról hamarosan a www.interferences-huntheater.ro oldalon érhetőek el.

A fesztivál társszervezője a Corvineum Alapítvány, főtámogatói a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa. A rendezvény az Európai Színházi Unió, a Román Kulturális Intézet, a Kolozs Megyei Tanács, a Communitas Alapítvány, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával valósul meg. Főbb partnerek: TIFF Ház, Tranzit Ház, Kolozsvári Román Opera, UNITER.

A fesztivál programjában szereplő előadásokra jegyek már vásárolhatóak online a www.biletmaster.ro oldalon, valamint a színház jegypénztárában.

A színház fenntartja  a műsorváltoztatás jogát!