2022. 09. 09

230. jubileumi évad és 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, Tompa Gábor sajtótájékoztató keretében ismertette a 2022/2023-as évad terveit. Eseménydús évad előtt áll a kolozsvári társulat: egyrészt zajlik a színház felújítására és korszerűsítésére vonatkozó terveknek a megvalósítása, másrészt idén decemberben ünnepli a színház fennállásának 230-ik évfordulóját. Ugyanakkor Janovics Jenő születésének 150. évfordulójáról, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról, valamint Tamási Áron születésének 125. évfordulójáról is lesznek megemlékezések a színház jubileumi évadában.

A 2022/2023-as évad első bemutatója a Tamási Áron 125 emlékévhez kapcsolódik: a szerző Ősvigasztalás című drámáját október 5-én láthatja a közönség Béres László rendezésében, a színház nagytermében.

Októberben kerül sor a Tompa Gábor által rendezett PROMÉTHEUSZ’22 című nemzetközi koprodukció ljubljanai bemutatójára. Ezt követően az előadás még hét alkalommal lesz látható az SNT Drama Ljubljana színpadán. A produkció a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljublajana közös előadása.

Az Interferenciák Nemzetközi Színház Fesztivál 8. kiadására november 17-27. között kerül sor. Az újra fizikai formában megrendezésre kerülő fesztivál idén a Félelem/Remény alcímet viseli. A fesztivál tizenegy napja alatt többek között olyan társulatok látogatnak el Kolozsvárra, mint a Théâtre Vidy-Lausanne Svájcból, az Odéon – Théâtre de l’Europe, az Atelier 3+1 és a Collectif A Franciaországból, a São João Nemzeti Színház Portugáliából, de jelen lesz a Luxemburgi Nemzeti Színház és a Konstancai Állami Színház is, valamint visszatér a dél-koreai Lee Jaram, ezúttal Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című regényéből készült pansori-adaptációval. Az előadások mellett szakmai beszélgetésekre, közönségtalálkozókra, könyvbemutatókra és kiállításokra is sor kerül.

A fesztivált követően decemberben kezdi el Bocsárdi László a Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből készülő színpadi adaptáció próbait a nagyszínpadon, az előadás bemutatójára januárban kerül sor. Szabó K. István, aki első alkalommal fog dolgozni a kolozsvári színházban, ugyancsak egy magyar klasszikus szerző, Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényét állítja színpadra a színház stúdiótermében. Ezt követően Tompa Gábor szintén a színház stúdiótermében rendezi meg Jon Fosse kortárs norvég drámaíró I Am the Wind című kétszemélyes színművét.

Februárban új szereposztásban lesz látható a Ványa bácsi, így Andrei Șerban tetralógiája, vagyis a Ványa bácsi, a Hedda Gabler, a Suttogások és sikolyok és az Oidipusz újra műsoron lesz a 2022/2023-as évadban.

Az évad utolsó bemutatóját Botond Nagy jegyzi; Az Elektra című előadás, Kali Ágnes és Botond Nagy adaptációja Euripidész, Eugene O’Neill, Jean Giraudoux, Carl Gustav Jung és Richard Strauss nyomán.

Tompa Gábor elmondta, a 2023 tavaszán Magyarországon megrendezésre kerülő Színházi Olimpiára különböző előadásokkal több meghívást is kapott a színház, többek között Miskolcra, Szegedre, Pécsre, Budapestre. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a pandémia okozta megszorítások következtében elmaradt fesztiválokon való részvételek is megvalósulhatnak.