2022. 07. 05

Ifjú barbárok – ifj. Vidnyánszky Attila második kolozsvári rendezése zárja az évadot a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház július 6-án, szerdán este 8 órától a színház stúdiótermében mutatja be az Ifjú barbárok című előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, mely egyben az idei, 2021/2022-es évad utolsó bemutatója is. Az előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre, koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal. Az előadás gyulai bemutatójára július 9-én, szombaton este fél 9 órától kerül sor a Gyulai Várszínház Várszínpadán.

Ifj. Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón elsősorban az alkotócsapat közös munkáját hangsúlyozta: „Ez egy erőteljesen közösségi munka volt. Úgy hoztunk létre egy darabot, hogy valószínűleg nem lehet majd játszani más színházakban is. Az előadás munkafolyamata számomra sokkal izgalmasabb és tanulságosabb, mint maga az előadás, de remélem, hogy az előadás is fel fog érni ehhez. Az előző itteni munkám során, ami a Rómeó és Júlia volt, olyan alkotó emberekkel találkozhattam, akik alkalmasak arra, hogy ne feltétlenül végrehajtóként legyenek jelen, hanem együtt, közösen szüljünk meg valamit. A mostani próbafolyamatnak a kiindulópontja Kodály Zoltán és Bartók Béla személyisége volt, az ő életükből inspirálódtunk, ebből egy saját anyag született, ami legfőképpen az én és a csapat szemszögét mutatja be: azt, hogy hogyan lehet ezeken az embereken keresztül beszélni arról a világról, ami körülöttünk van.”

Vecsei H. Miklós, aki ez alkalommal az előadás szövegkönyvét jegyzi így beszélt a témaválasztásról: „Bartók és Kodály életében az a nagyon izgalmas, hogy ők kora huszonéves korukban mentek el gyűjteni szerte a Kárpát-medencébe. Nagyon komoly kulturális ellenszélben voltak úttörők – saját tanáraik a Zeneakadémián sem támogatták őket. Ha ők ketten nem végzik el a sok-sok ezer darabból álló gyűjtésüket, nélkülük a népzene, a népdalok igencsak csorbított változatban léteznének ma a magyar kultúrában.”

Az előadás két főszereplőjét Imre Éva és Szűcs Ervin alakítja, további szerepekben Albert Csilla, Bodolai Balázs, Farkas Loránd, Gedő Zsolt, Tőtszegi Zsuzsa és Váta Lóránd látható, valamint részt vesz az előadásban négy ifjú néptáncos is: András Katalin-Bíborka, Lakatos Ágnes, Kacsó Nimród-Károly és Vincze-Pistuka Hunor.

Az Ifjú barbárok különleges színfoltja, hogy élőben kíséri és játszik a Tokos Zenekar: Tókos Csongor Attila, Vajas Albert, Szép Gyula Bálint, Szakács Kristóf, Bálint Zsombor.

Az előadás létrehozásában közreműködik továbbá: Csíki Csaba (díszlettervező), Cs. Kiss Zsuzsanna (jelmeztervező), Mester Dávid (zenei vezető), Berecz István (koreográfus), valamint Veres Emőke (rendezőasszisztens).

Az Ifjú barbárok a bemutatót követően legközelebb augusztus 17-én lesz látható a 13. Kolozsvári Magyar Napok keretében, majd augusztus 26-án is műsoron lesz a színház stúdiótermében. Az előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.