2022. 06. 29

Nemzetközi koprodukcióban mutatja be a PROMÉTHEUSZ’22 című előadást a Kolozsvári Állami Magyar Színház

A Kolozsvári Állami Magyar Színház július 1-én, pénteken este 8 órától a színház nagytermében mutatja be a PROMÉTHEUSZ’22 című magyar, román, szlovén és angol nyelvű előadást Tompa Gábor rendezésében. Az előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljublajana közös produkciója, amely az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektjének keretében jön létre.

Tompa Gábor a bemutatót megelőző sajtótájékoztató elején elmondta, hogy a Katasztrófa projekt égisze alatt 7 koprodukciós előadás jön létre, összesen 16 színház bevonásával, amelyek alapjául az ókori görög tragédiák témái szolgálnak. Hozzátette, hogy a kolozsvári magyar színházban készülő PROMÉTHEUSZ‘22 című előadás egy elmélkedés az értelmiségiek helyzetéről a 21. században, ahol az értelmiség feladata az objektivitás megőrzése, a tudás továbbadása ebben a digitalizált, és a közösségi média uralta korban.

Az előadás címszereplője, Igor Samobor arról beszélt, hogy mennyire fontosnak tartja az ilyen, és ehhez hasonló nemzetközi koprodukciókat, hiszen lehetőséget nyújtanak a különböző nézőpontok találkozására, ezenkívül a mű aktualitásáról is beszélt: „Mindannyian ismerjük Prométheusz mítoszát, aki a tüzet és ezzel a tudást hozta el az embereknek, tanítva őket az emberi történelem kezdetétől fogva. Tulajdonképpen ő tanította meg az embereket a civilizációra. Most, amikor tőlünk nem messze háború zajlik, most, amikor úgy érezzük, hogy a világ omlik össze körülöttünk, most, amikor álhírekkel vagyunk körülvéve, most, amikor nem tudjuk eldönteni, mi igaz és mi hamis, vissza kell térnünk a kezdetekhez, és el kell döntenünk, hogy melyek azok a dolgok, amelyek valóban számítanak.”

Vasile Șirli, az előadás zeneszerzője elmondta, hogy a zene képes közvetíteni a gyötrelmeket, a kétségeket, a félelmet és azokat a kérdéseket, amelyekkel a mű foglalkozik: „Azt akartam, hogy a zene a fájdalomról, a gondolatainkról szóljon, a jókról vagy a rosszakról, és inkább a reményről, a nagy reményről, hogy minden rendben lesz. Azt akartam, hogy a zene olyan legyen, mint egy élmény, amely jó gondolatokra késztet bennünket.”

Az előadásban Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Konstancai Állami Színház), Viola Gábor, Dimény Áron, Kiss Tamás, Pethő Anikó, Román Eszter, Bogdán Zsolt, Vindis Andrea, Kántor Melinda (Kolozsvári Állami Magyar Színház) látható.

Az előadás létrehozásában közreműködik: Erwin Șimșensohn (a rendező munkatársa), Carmencita Brojboiu (díszletelemek és jelmezek), Vasile Șirli (zeneszerző), Kali Ágnes (dramaturg), Sinkó Ferenc (koreográfus), Radu Daniel (videóművész), valamint Bocskai Gyopár (látványtervező asszisztens).

A PROMÉTHEUSZ’22 a bemutatót követően július 2-án és 3-án lesz műsoron. Az előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.

Az előadás bemutatójára októberben Ljubljanában és decemberben Konstancán is sor kerül. A PROMÉTHEUSZ’22 novemberben újra látható lesz Kolozsváron az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon is, de részt vesz majd 2023 februárjában Portóban a São João Nemzeti Színház és az Európai Színházi Unió által szervezett Finisterra Fesztiválon is.