2022. 05. 31

Elkezdődtek a PROMETHEUS’22 előadás próbái Tompa Gábor rendezésében

Elkezdődtek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a PROMETHEUS’22 előadás próbái Tompa Gábor rendezésében. Az Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz tragédiája nyomán készülő előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljublajana közös produkciója. Az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektjének részeként létrejövő magyar, román, szlovén és angol nyelvű előadás bemutatója 2022. július 1-jén lesz a kolozsvári színház nagytermében, majd októberben Ljubljanában és decemberben Konstancán is sor kerül az előadás premierjére. A PROMETHEUS’22 novemberben visszatér Kolozsvárra az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválra, de látható lesz 2023 februárjában Portóban a São João Nemzeti Színház és az Európai Színházi Unió által szervezett Finisterra Fesztiválon.

Az előadásban Igor Samobor, Domen Novak, Vanja Plut, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Konstancai Állami Színház), Viola Gábor, Dimény Áron, Kiss Tamás, Pethő Anikó, Román Eszter, Bogdán Zsolt, Kántor Melinda (Kolozsvári Állami Magyar Színház) látható.

Az előadás létrehozásában közreműködik: Erwin Șimșensohn (a rendező munkatársa), Carmencita Brojboiu (díszlet- és jelmeztervező), Vasile Șirli (zeneszerző), Kali Ágnes (dramaturg), Sinkó Ferenc (koreográfus), valamint Radu Daniel (videóművész).

A PROMETHEUSZ’22 a bemutatót követően július 2-án és 3-án lesz műsoron. Az előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.

*

Az Európia Színházi Unió Catastrophe (Katasztrófa) projektje

Az Európai Színházi Unió (UTE) Katasztrófa projektjének célja az 1990-ben Jack Lang és Giorgio Strehler létrehozott színházi szövetség küldetésének megerősítése: „az Európai Unió építése a kultúra és a színház eszközeivel, a nyelvi korlátok áthidalását megvalósító kollektív kulturális mozgalom elősegítése egy olyan művészszínház létrehozása érdekében, amelyet a népek közötti barátság mozgatóerejének tekintenek”.

A globális megrázkódtatás, amit 2020-ban a Covid-19 világjárvány okozott, teljes mértékben felforgatta mindennapjainkat, és teljes társadalmi, kulturális és gazdasági ágazatokat bénított meg. Ez katasztrófa, mind a ma megélt, mind a szó eredeti értelmében – a görög katastrophé hirtelen változást vagy a dologok állásának nagy horderejű felfordulását jelzi. Az UTE tagszínházai és partnerei által kezdeményezett projekt célkitűzése, hogy új perspektívából vizsgálja meg a világjárvány okozta nagy felfordulást, további szándéka újra megerősíteni a színház szerepét, olyan kohéziós elemként, amely a megosztott Európában a gondolkodás helye lehet.

A projektben tizenkét színház vesz részt: Konstancai Állami Színház (Románia), Kolozsvári Állami Magyar Színház (Románia), Észak-Görögország Nemzeti Színháza (Görögország), Prague City Theatres (Csehország), SKD Martin (Szlovákia), SNT Drama Ljubljana (Szlovénia), Teatre Nacional de Catalunya (Spanyolország), Teatro Nacional São João (Portugália), Theatre Laboratroy Sfumato (Bulgária), Théâtre National de Strasbourg (Franciaország), Théâtre National du Luxembourg (Luxemburg), Yugoslav Drama Theatre (Szerbia).

A színházak együttműködésének köszönhetően 7 koprodukciós előadás jön létre, melyek alapjául az ókori görög tragédiák témái szolgálnak. Ezek a témák – amelyek nem csak az előadóművészet, hanem az európai létezés egyfajta eszperantói is – jelentik a kiindulópontot egy közös alkotási stratégia megfogalmazásához a világjárvány utáni Európában, új drámairodalmi és színházi műveken létrehozása által.