2022. 04. 14

A Hamlet előadással indul a 8. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó Budapesten

William Shakespeare Hamlet című tragédiáját a budapesti Nemzeti Színház által szervezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) láthatja a közönség Tompa Gábor rendezésében, amellyel hivatalosan is kezdetét veszi az április 20. és május 8. között megrendezett nemzetközi színházi találkozó 8. kiadása. Az előadás április 20-án, szerdán este 7 órától tekinthető meg a Nemzeti Színház nagyszínpadán. Az előadást követően közönségtalálkozóra is sor kerül.

Nem lehet nem szeretni Hamletet Vecsei H. Miklós előadásában. Úgy csapong az érzelmek és az állapotok között, ahogy mozog is: lélegzetelállító sebességgel. Pár lépéssel átszeli a színpadot, egyik sarokból eljutva a másikig; míg egyik pillanatban intrikákat sző, a másikban már meditál stb. Egy nagyon, nagyon különleges színész, akinek páratlan képessége van rá, hogy azonos mértékben aknázza ki az érzelmeket és az intelligenciát. Tagadhatatlan fiatalsága ellenére képes zökkenőmentesen magáévá tenni egy fajta érett hozzáállást, amely javára válik, amikor a királynő előtt kell kiállni magáért, ám Ophelia elvesztéséhez is vezet.” ‒ írta az előadásról Nona Rapotan kritikus.

Az előadás címszerepét Vecsei H. Miklós, meghívott színész alakítja, további szerepekben Szűcs Ervin, Kézdi Imola, Bodolai Balázs, Gedő Zsolt, Buzási András, Sinkó Ferenc, Tőtszegi Zsuzsa, Bíró József, Kiss Tamás, Imre Éva, Pethő Anikó, Balla Szabolcs, Lucian Chirilă, Kicsid Gizella, Lőrincz-Szabó Venczel és Viola Sára látható.

Az előadás rendezője Tompa Gábor, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Both András díszlettervező, Bianca Imelda Jeremias jelmeztervező, Visky András dramaturg, Vasile Șirli zeneszerző, Jakab Melinda koreográfus, Rancz András videó designer és Bocskai Gyopár a jelmeztervező asszisztense.

Április 21-én, csütörtökön 17 órától a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében Lenni vagy létezni? címmel egy szakmai programra is sor kerül, melynek keretében Tompa Gábor rendezővel és Both András díszlettervezővel Kozma András dramaturg beszélget.