2022. 03. 29

Seymour – Anne Lepper kortárs drámája a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház március 31-én, csütörtökön este 8 órától Sinkó Ferenc rendezésében mutatja be Anne Lepper kortárs német szerző Seymour – csak véletlenül kerültem ide című drámáját a színház stúdiótermében.

Anne Lepper történetében öt kövér gyerekről van szó, akiket egy hegyekben található intézetbe zártak. A távollevő Dr. Bärfuss pontos szabályokat állított fel a „kúrát” illetően, amelyek segítségével a kicsik lefogyhatnak és talán ismét igazi emberekké válhatnak. Mindannyian az orvos érkezésében bíznak, aki tanúsítja majd a kúra sikerességét és ezáltal végre lehetővé teszi hazautazásukat.

Visky András a bemutató előtt szervezett sajtótájékoztatót azzal indította, hogy örül a darabválasztásnak, hiszen Anne Lepper szövege a mai társadalom problémáival foglalkozik, s teszi mindezt nagyon poétikusan.

Sinkó Ferenc a darabválasztás kapcsán elmondta: „A szöveg, aminek korábban volt egy felolvasószínházi változata, „első hallásra szerelem” volt. Ez hat éve történt, azóta motoszkált a fejemben, hogy ha lehetőség lesz rá, akkor szeretném színpadra vinni. A darabbeli helyzet az, hogy van öt kövér gyerek, akiket a szüleik felvittek egy hegyi szanatóriumba, és be vannak oda zárva. Van idejük gondolkodni és beszélgetni. Az első gondolatom az volt, hogy miként lehetne ezt a helyzetet és a szöveget olyanná konvertálni, hogy ne a fizikai kövérségről legyen szó, hanem hogy mindenki találja meg a saját „kövérségét”, amit jó lenne lefogyni és letenni.

Visky András hozzátette, hogy: „Itt egy látásmódról van szó, nem egy fizikai állapotról. Meg tudjuk találni magunkat ebben az előadásban.

Arról, hogy milyen volt a közös munka az alkotókkal a rendező így vallott: „Gábor Zsófival ez már a negyedik közös projektünk. Egy húron pendülünk, egy irányba tudunk gondolkodni. Mihai Păcurar, a díszlettervező régi ismerősöm, de még nem dolgoztunk együtt. Ismertem a képi világát és lehet, hogy az egy kicsit sűrűbb, mint az enyém, de pont ez volt a kihívás. Danagaval (Daniel Aga), a zeneszerzővel ez a második projektünk, ő DJ és mostanában kezdett el kacérkodni a színházi zenével. Nagyon fontos a munkája az előadás hangulatának megteremtésében. Azt gondolom, hogy a Seymour inkább egy hangulati előadás – vagyis remélem –, ahol a Mit? Miért? Nem értem. mondatok háttérbe szorulnak, és hagyjuk, hogy a hangulat magával sodorjon.”

Orbán Attila, aki Sebastian szerepét játssza az előadásban hozzáfűzte: „A darab a test kultuszáról szól, de valahol a lélek szenvedi ezt meg. Folyamatosan próbáljuk elhelyezni a testünket valahová, és a lélek, ami láthatatlan marad, azzal nem foglalkozunk. A lélek eléggé megszenvedi a testnek a gyötrelmét.”

Az előadás rendezője Sinkó Ferenc. A produkció létrehozásában közreműködött Vajna Noémi dramaturg, Mihai Păcurar díszlettervező, Gábor Zsófia jelmeztervező, az előadás zenéjét Danaga jegyzi, míg a rendező munkatársa Bodolai Balázs volt.

Az előadásban Albert Csilla, Gedő Zsolt, Imre Éva, Kiss Tamás, Orbán Attila, Tőtszegi Zsuzsa színművészek láthatók.

A Seymour – Csak véletlenül kerültem ide bemutatójára és a további előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.