2022. 03. 22

SZÍNHÁZI VILÁGNAP 2022 – SZÍNHÁZ, MINT KÖZÖSSÉGI TÉR

Az elmúlt időszak járványügyi korlátozásai arra kényszerítették a színházakat, hogy online térben ünnepeljék meg az utóbbi két évben a színház világnapját. A 2022-es színházi világnapon viszont újra fizikai térben ünnepelhetjük a színházat, mint közösségi teret. Ehhez kapcsolódva március 27-én, vasárnap változatos, színházi programokkal várja közönségét a Kolozsvári Állami Magyar Színház:

  • 11h00 – 13h00

ESZIK VAGY ISSZÁK? – SZÍNHÁZI VILÁGNAP

A rendhagyó ESziK vagy isszák? a színházi világnap üzenetéhez, egy színházi plakátkiállításhoz és a résztvevők színházi emlékeihez, élményeihez kapcsolódik. Ismerkedés, játék, alkotás és beszélgetés – elvárások nélkül. Avagy színházi világnap az itt és mostban.

Vezető: Kocsis Tünde

A színházi nevelési programon való részvétel ingyenes, előzetes jelentkezés szükséges a tunde.kocsis@huntheater.ro e-mail címen.

Jelentkezési határidő: március 25., péntek.

  • 13h00, 15h00

KULISSZALÁTOGATÁS

A társulat színészei által vezetett sétákon a résztvevők betekintést nyerhetnek a színház működésének izgalmas kulisszatitkaiba. A programon való részvétel ingyenes, azonban előzetes jelentkezés szükséges az eva.marton@huntheater.ro e-mail címen. A látogatás a színház földszinti előcsarnokából indul a megjelölt időpontokban.

Jelentkezési határidő: március 25., péntek.

Vezetők: Csutak Réka, Laczkó Vass Róbert

  • 18h00

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ: PO8ZTER – Erdélyi magyar színházi plakátkiállítás

A PO8ZTER kiállítás 8 színházi grafikus, 8 stílus, 8 látásmód első találkozása több, mint 8 színház plakátjai által.

Alkotók: Benedek Levente, Burus Botond, Ercsei Zsolt, Hodgyai István, Kiss Emőke, László Hajnalka, Németh László, Wanek Ferenc

A kiállítást megnyitja: Visky András, a színház művészeti aligazgatója

Helyszín: Emeleti előcsarnok

  • 19h00

Eugène Ionesco: MACBETT

Ionesco Macbettje nem egyszerűen a shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítása, hanem az abszurdba hajló, brutalizált társadalom átvilágítása és leleplezése. Kérlelhetetlen humorral mutatja be azt a közéletet, amelyet egyedül a folyamatosan szítot ellenségeskedés mozgat és hajszol bele a káoszba. A ionescói Macbett ugyanakkor az összeesküvés abszurdja is. Meglepő elevenséggel szólítja meg a mai nézőt.” – Visky András

Rendező: Silviu Purcărete

Helyszín: Nagyszínpad

Az előadást idén a Román Színházi Szövetség (UNITER) a 2021-es év Legjobb előadásának díjára jelölte.

A Macbett című előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.

A színház fenntartja a műsorváltoztatás jogát.