2022. 01. 04

Szerb Antal Utas és holdvilág regényének adaptációja a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Január 8-án, szombaton este 7 órától a nagyteremben tartja a kolozsvári színház a 2022-es év első bemutatóját; a Szerb Antal regénye nyomán készült Utas és holdvilág című előadást Botond Nagy rendezésében láthatja a közönség. A szövegadaptációt Kali Ágnes és Botond Nagy jegyzi. Az előadás próbafolyamata még 2021-ben zajlott, viszont a járványügyi korlátozások nem tették lehetővé a produkció bemutatását.

Botond Nagy az előadás rendezője így beszélt a regényhez való viszonyáról: „Ez egy olyan mű, amivel nyitottabb lehettem, ami sebezhetőbbé, érzelmesebbé tett, és amivel valamiféle távolságot tartottam. Ez volt az első alkalom, hogy nem csak rendezőként volt lehetőségem dolgozni egy előadáson, az adaptáción is együtt dolgoztunk Kali Ágnes dramaturggal. Szerb Antal jelenléte nagyon fontos, ez egy olyan szöveg, egy olyan mű, amivel alkotóként óvatosan kell bánni.

A rendező megjegyezte azt is, hogy izgalmas ennyi idő elteltével újra visszatérni az előadáshoz, amely még mindig képes változni, és kíváncsian várja, hogy a kolozsvári közönség hogyan fogadja az előadást. Azt is hozzáfűzte, hogy Romániában csak a kolozsvári színpadon tudta elképzelni az előadás létrehozását.

Az előadás főszereplőjét, a Mihály figuráját alakító Bodolai Balázs így vallott a szerephez fűződő kapcsolatáról: „Ez a szerep egy nagyon markáns találkozás volt számomra, hiszen egy olyan karaktert fedeztem fel, aki nem feltétlenül pozitív. Mihály olyan ember, aki valahogy nem tud elszakadni a múltjától, vagyis nem tud a jelenben élni. Valami folyamatosan a múltban tartja, ezért a nosztalgia negatív dologként jelenik meg; nem olyan, ami jelenbeli problémákat okoz, hanem ami fájdalommal jár. Maga a nosztalgia szó is a nosztos és algosz görög szavakból származik, azaz múlt és fájdalom. A fájdalmat az okozza, hogy a múlt már nincs többé, de van egy vágyakozás valami után, ami már nem létezik. Ennek pedig természetesen nagyon nagy ára van. Az ár az, hogy nem lehetsz a jelenben mindaddig, amíg nem tudsz elszakadni a múltadtól. Így a regény bizonyos értelemben egy kudarccal kezdődik. A főszereplő kudarca, hogy a jelenben elindul egy olyan útra, amelyet ő választott, de amelyben nem tud részt venni, ezért befelé és a múlt felé fordul, és ez a kudarc egy másik utat indít el.”

Az előadás rendezője Botond Nagy, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Irina Moscu díszlet- és jelmeztervező, Rancz András videó designer, Kali Ágnes dramaturg, valamint Boros Csaba zeneszerző. A fénytervet Cristian Niculescu és Groza Romeo jegyzi. Az előadás gyártásvezetője Tenkei Tibor volt, a LED-sculpture tagjai: Bardócz Botond, Buksa Péter, Fábián Mihály, Groza Romeo, Kerekes Levente, Kiss Dávid és Maier Sándor.

Az előadás főszerepét Bodolai Balázs alakítja, további szerepekben Pethő Anikó, Váta Lóránd, Tőtszegi Zsuzsa, Szűcs Ervin, Viola Gábor, Dimény Áron, Albert Csilla, Kiss Tamás és Bács Miklós látható.

Az Utas és holdvilág bemutatójára, valamint a január 12-ei és 21-ei előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.