2021. 07. 26

A Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztiválján szerepel a Hegedűs a háztetőn

Sheldon Harnick – Jerry Bock – Joseph Stein Hegedűs a háztetőn című nagysikerű musicaljét a Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztiválján láthatja a közönség Béres László rendezésében. Az előadás az Erdélyi Hét programsorozat keretében augusztus 3-án, kedden 20.30 órakor lesz látható a gyulai Tószínpadon.

Úgy gondolom, hogy hit nélkül élni lehet, de nem érdemes. Ez az előadásomnak is az egyik mottója. Ami engem megragadott ebben a musicalben az az a hit, amit Tevje az Úristennel való beszélgetésekből tapasztal meg. A szerzők rengeteg humorral fűszerezve mutatják meg számunkra a főszereplőnek Istenhez fűződő viszonyát: hol perlekedik vele, hol kéri, hol könyörög, hol pedig csak beszámol neki. Tevje ezekből a beszélgetésekből folyamatosan erőt merít. Számomra a legfontosabb konklúziója ennek a történetnek, az a DERŰ” ‒ vallja az előadás kapcsán Béres László rendező.

A Hegedűs a háztetőn főszerepét, Tevjét, Bogdán Zsolt alakítja, a további szerepekben Kató Emőke, Albert Csilla, Vindis Andrea, Pethő Anikó, Tőtszegi Zsuzsa, Román Eszter, Kántor Melinda, Orbán Attila, Kiss Tamás, Varga Csilla, Farkas Loránd, Zongor Réka, Csutak Réka, Szűcs Ervin, Bodolai Balázs, Dimény Áron, Marosán Csaba, Viola Gábor, Laczkó Vass Róbert, Váta Lóránd, Fogarasi Alpár, Balla Szabolcs, Fodor Edina, Kicsid Gizella, Imre Éva, Kali Andrea, Gedő Zsolt, Laczó Júlia, Sinkó Ferenc, Buzási András, Bálint Előd, Erdei Máté, Nagy Gellért, Nagy Kopeczky Kristóf, Orbán Szabolcs, Varga Péter és Wagner Áron látható.

Az előadás héttagú zenekarának tagjai: Kolcsár Péter (zongora), Gyenge Zoltán Balázs (hegedű), Lupșa Marius (klarinét), Turák Botond Ferencz (harsona), Antal Attila (nagybőgő), Csergő Domokos (ütőhangszerek) és Székely Norbert (billentyűs hangszerek).

Az előadás létrehozásban közreműködött továbbá Kolcsár Péter zenei vezető, Jakab Melinda koreográfus és Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező.

A kolozsvári nézők a Hegedűs a háztetőn című előadást legközelebb augusztus 22-én 19 órától tekinthetik meg a színház nagytermében.

Sólem Aléchem novellái alapján, Arnold Perl különleges engedélyével.
A New York Stage előadásának producere Harold Prince volt.
Az eredeti New York Stage-előadás rendezője és koreográfusa Jerome Robbins volt.
A HEGEDŰS A HÁZTETŐN bemutatását a Music Theatre International (Europe) Ltd. (www.mtishows.eu) és a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség, Budapest (www.theatrum-mundi.hu) között létrejött megállapodás tette lehetővé.

A magyar fordítás jogait az UMPA ügynökség közvetítette.

A gyulai előadásra a Gyulai Várszínház jegypénztárában és a jegy.hu oldalon lehet jegyet vásárolni.

A kolozsvári előadásra augusztus 15-ig online vásárolhatóak jegyek a www.biletmaster.ro weboldalon, majd augusztus 16-tól a színház jegypénztárában is lehet jegyeket váltani.