2021. 07. 14

Évadot zárt a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az évadzáró gyűlésen Tompa Gábor igazgató összegezte az elmúlt évadot. A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója elmondta, hogy a világjárvány miatt nehéz évadon van túl az intézmény, de ennek ellenére a színház működése egy pillanatra sem állt le, a társulat folyamatosan dolgozott, új előadások születtek abban a periódusban is, amikor a színház nem fogadhatott nézőket, ugyanakkor a közönség számos előadást nézhetett meg ingyenesen online.

A járványügyi korlátozások nyomán az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál 7. kiadására is rendhagyó módon, online került sor. A 2020. november 19-29. között lezajlott eseményen 34 előadás felvételét lehetett megnézni, ezeket 35.944-en követték a világ ötvennégy országából.

A színházi világnapot két korábbi előadás levetítésével ünnepelte a színház: Mihai Măniuţiu 2003-as rendezése, a Doktor Faustus tragikus históriája és Mihail Bulgakov drámája, a Képmutatók cselszövése volt látható, amelyet Tompa Gábor 1995-ben állított színpadra. Az előadásokkal a 2021-ben Kossuth-díjjal kitüntetett Csíky Andrást, a kolozsvári színház örökös tagját is köszöntötte a társulat.

A színház kezdeményezésére és közreműködésével, valamint az Erdélyi Magyar Írók Ligájának és az Erdélyi Magyar Televíziónak az együttműködésével januárban ALTER-TANTERV címmel tizenhárom részes kulturális sorozat indult az ETV-ben elsősorban középiskolások számára. A műsor keretében ismert költők, írók, irodalomtörténészek, irodalomkritikusok egy izgalmas időutazás során közelítették meg a magyar irodalom különböző korszakait. Az ALTER-TANTERV-nek az volt a célja, hogy teret biztosítson a magyar irodalom középiskolai tantervének tágabb, új perspektívákból történő megközelítésére, kedvet teremteni az ifjabb és idősebb generációknak arra, hogy olvassanak, verset, prózát, drámát, és így gazdagodjanak mindazzal, amit a magyar irodalom ajándékozott nekünk az évszázadok során. A műsorok visszanézhetőek az Erdély TV YouTube csatornáján, a Színház honlapján az Edukatív menüpontnál, és a Színház Facebook oldalán. A műsor főtámogatója a Communitas Alapítvány volt.

A színház a 2020/2021-es évadban három bemutatót tudott megtartani. A Gyulai Várszínházzal koprodukcióban készült, Visky András Pornó – Feleségem története című dokumentum-játékát Árkosi Árpád rendezésében rendhagyó körülmények között a Szamos-parton láthatta először a kolozsvári közönség. A májusi újranyitást követően a George Orwell regénye alapján készült Állatfarm musical ősbemutatójára került sor Puskás Zoltán rendezésében, majd július 10-én, az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett Rómeó és Júlia előadás premierjével zárult az idei évad bemutatóinak sora.

A kolozsvári előadásokon kívül fesztiválon és turnén is részt vett a kolozsvári társulat. A Pornó – Feleségem története című előadást júniusban, Nagykárolyban és Zilahon láthatta a közönség. A Nóra részt vett a Magyar Színházak XXXIII. Kisvárdai Fesztiváljának a versenyprogramjában, ahol Botond Nagy az Emberi Erőforrások Minisztériuma Legjobb rendezésért járó díját (ex aequo) érdemelte ki.

Az augusztusban induló 229. évadban olyan neves rendezők érkeznek a kolozsvári színházhoz, mint Yuri Kordonsky, Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Bocsárdi László, de ifj. Vidnyánszky Attila is újra együtt dolgozik majd a kolozsvári társulattal.

Tompa Gábor a 2021/2022-es évadban William Shakespeare Hamlet című tragédiáját állítja színpadra Vecsei H. Miklóssal a címszerepben, míg Sinkó Ferenc egy kortárs német drámát, a Seymourt rendezi a színház stúdiótermében.

A következő évadban kezdetét veszi az Európai Színházi Unió KATASZTRÓFA elnevezésű nemzetközi projektje 15 európai színház részvételével. A projekt célja, hogy az antik görög drámákból kiindulva, olyan nemzetközi koprodukciók szülessenek, amelyek egyrészt a hagyomány és az emlékezet talaján állva, másrészt a nyelvi és kulturális sokszínűség jegyében újragondolják a közös európai múltat és jövőt. Tompa Gábor rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színház a konstancai Állami Színházzal és a ljubljanai Szlovén Nemzeti Színházzal együttműködésben egy négynyelvű előadást hoz létre, Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája és Samuel Beckett Katasztrófa című drámája alapján.

A 2021/2022-es évad első bemutatójára szeptember 1-jén kerül sor: A. P. Csehov Cseresznyéskert című színművét Yuri Kordonsky rendezésében láthatják a nézők.

Az augusztusi és a szeptemberi előadásokra jegyek augusztus 15-ig online vásárolhatóak a www.biletmaster.ro weboldalon, majd augusztus 16-tól a színház jegypénztárában is lehet jegyeket váltani.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata mindenkinek szép nyarat kíván, szeretettel várjuk közönségünket a 2021/2022-es évadban is!