2021. 06. 10

Észak-erdélyi turnéra indul a Visky András: Pornó – Feleségem története című előadás

Két észak-erdélyi településen Nagykárolyban és Zilahon kerül bemutatásra Visky András Pornó – Feleségem története című dokumentum-játéka, Árkosi Árpád rendezésében. Az előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója.

Az előadások időpontja a következő: június 22. este 7 óra Nagykároly, Városi Színház, június 23. este 7 óra Zilah, Művelődési Ház, Vigadó. Az előadások után közönségtalálkozóra is sor kerül a produkció szereplőivel, Imre Éva és Sinkó Ferenc színművészekkel.

„Meg kell állni a gyermekeink és gyermekeink gyermekei színe előtt és elmondani a saját történetünket. Kiűzni nyelvünkből, tekintetünkből, érintéseinkből, sejtjeinkből a diktatúrát. Amíg nem tesszük meg, diktatúra-függőségben élünk. Nincs bátrabb tett, mint előállni a gyávaság történetével”vallja Visky András, személyes történ(e)teket is idéző drámája kapcsán.

Az előadás a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiváljáról két díjjal tért haza: az előadás rendezője, Árkosi Árpád az Emberi Erőforrások Minisztériuma Legjobb rendezésért járó díjában, míg az előadásban nyújtott alakításáért Imre Éva Kisvárda Város Polgármesterének díjában részesült.

A Pornó ez esetben egy fedőnév, amelyet a megfigyelők adtak a megfigyelt személynek. Nem egy pikáns témájú darabot látunk, hanem egy politikai pornót, ahogyan szerzője nevezi darabját, egy történelmi krónikának is szánt esettanulmányt. Olyat, amely egy letűntnek tűnő, de mindig újra feltámadó gondolkodásmódot is leleplez: azt, amely tárgynak, árunak tekinti, azzá teszi az embert” ‒ írta az előadásról Bodó Márta a RomKat.ro, erdélyi katolikus portálon megjelent elemzésében.

Az előadás jelmeztervező Bocskai Gyopár, zeneszerző Cári Tibor, míg a színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi.

A nagykárolyi előadásra jegyek a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában vásárolhatóak, jegyfoglalás a 0261 865 006-os telefonszámon lehetséges. A zilahi előadásra jegyek az RMDSZ Szilágy Megyei Székházában kaphatóak, jegyfoglalás a 0260 661 685-ös telefonszámon.

A turné létrejöttét Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Partnerek: Nagykárolyi Művelődési Központ, Tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület, RMDSZ Szilágy Megyei Szervezete, EMKE Szilágysomlyó és Környéke.