2020. 12. 18

CSÍKY ANDRÁS A KALLÓS ZOLTÁN KÜLHONI MAGYARSÁGÉRT DÍJBAN RÉSZESÜLT

December 18-án adták át a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat, köztük Csíky András színművésznek, a kolozsvári színház örökös tagjának.

Csíky András a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott színésze, az erdélyi magyar színjátszás meghatározó alakja. Nem csupán a művészi munkájával alkotott maradandót a színpadon és a filmvásznon, de az új színészgenerációk kinevelésében is jelentős szerepet töltött be.

A díjátadót Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának beszéde nyitotta, majd ezt követte a díjátadás, ahol Csíky András nevében Bogdán Zsolt színművész vette át a kitüntetést.

„A magyar színházművészet jövőjének alakítására fordított fáradhatatlan munkájáért, a fiatal generációk neveléséért és mindazért, amit Csíky András a közösségért és a közönségért tett, érdemessé teszi őt a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjra” – fogalmazott Laczkó Vass Róbert, az este házigadája a díj átadásakor.

A díj a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, továbbá a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külföldi személyeknek és szervezeteknek adható, és Magyarország Miniszterelnöke adományozza.

Csíky András mellett Dávid Gyula irodalomtörténész és Balázs Lajos néprajzkutató is megkapta a díjat.

Gratulálunk a díjazottaknak!