2020. 11. 26

Előadások, könyvbemutató és multimédiás installáció a 7. Interferenciák Fesztiválon

A 7. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál a végéhez közeledve is színes és változatos online programmal várja az érdeklődőket.

Pénteken, november 27-én 12 órától lesz látható a Horizontok szekcióban a Kurázsi mama és gyermekei című előadás Armin Petras rendezésében, amely a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Staatsschauspiel Dresden koprodukciójaként jött létre.

A Kurázsi mama egy egyedülálló nő életéről szól, aki markotányosnőként járja végig a 17. század harmincéves háborúját, gyermekeivel együtt. A háború biztosítja számára a megélhetést, ugyanakkor elveszi tőle mindhárom gyermekét. Kurázsi mama nem változik: nem tanul semmiből, nem bán meg semmit. Mindig képes továbbmenni. Brecht és Dessau darabja nagy tragikomikus ballada az élet értelmetlenségéről és az életörömről, ami nehéz időkben sem szűnik meg. Mert énekelni, táncolni és szeretni akkor is kell, ha minden összeomlik. A továbblépés szakadatlan lendülete pedig azt is jelenti, hogy minden úgy marad, ahogy volt" – jegyzi meg a mű kapcsán Armin Petras rendező.

Az előadás november 27-én, 20 óráig érhető el.

Szintén pénteken 12 órától a fesztivál Facebook oldalán (www.facebook.com/Interferences.Festival)  kerül sor az OFF program eseményeként Az ember tragédiája rendezői album bemutatására, amelyet Visky András szerkesztett és a Koinónia Kiadó gondozásában jelent meg, Silviu Purcărete temesvári rendezésére fókuszálva.

A könyvbemutatón részt vesz Silviu Purcărete, Visky András, George Banu, Balázs Attila és Mátyus Melinda.

Szintén az Interferenciák Facebook oldalán az OFF programban pénteken, november 27-én 14 órától lesz látható román nyelven az ESCAPIST.fbx multimédiás installáció, amelynek több változata angol, magyar és román nyelven egészen november 30-ig elérhető a fesztivál Facebook oldalán.

17 órától az UTE30 szekcióban a São João Nemzeti Színház Alfred Jarry: UBUs című produkciója lesz megtekinthető.

Az előadás rendezője Ricardo Pais, így vall az Übüről: „Az Übü puszta irracionalitás. A bábszínház tipikus terrorját személyesíti meg. A végtelenül kodifikált kifejezésmódú hagyományok esetében (itt gondolhatunk a commedia dell'artéra vagy a japán bábokra ...) általában felkavaró hatást kelt az érzés, hogy ezekből a szerepekből nincs kiút: aki gonosz, végig az marad, aki pedig jó, továbbra is így folytatja. A mű során semmi és senki nem változik. Azt is mondhatnánk, hogy a színház teljes visszafogottságát egyfajta regeneráló hatásként éljük meg. (...) Az egyik lehetőség ennek az Übünek a színrevitelére az volt, hogy ez az ábrázolás a vásár keretében történjen. A képi világ, amit létrehoz, egyértelmű visszhangra talál a népszerű (és többé-kevésbé vidéki) vásárban, a szabadtéri bábszínházban. Az Übü egy melegágy, ami jóval túlhaladta eredeti fellengzősségét. Még a szerzőt is beszippantotta: Alfred Jarry egy idő után Übüként írta alá a nevét!”

Az előadás 24 órán keresztül érhető el.

19 órától egy zenés produkciót tekinthetnek meg az érdeklődők, A katona története című előadás a Young Famous Orchestra és ENTER Színházi és Filmes Egyesület koprodukciójában készült. Az előadást Camelia Hâncu rendezte, a zenekart Vladimir Agachi vezényli. Az előadás 24 órán keresztül lesz elérhető a fesztivál Facebook oldalán az OFF program keretén belül.

A Horizontok szekcióban 20 órától a Castro című előadás lesz látható Nuno Cardoso rendezésében, szintén a portói São João Nemzeti Színház művészeinek előadásában.

Castro családnév eredetileg várat, erődítményt jelent. António Ferreira 1598-as, Castro című drámájának színrevitelével Nuno Cardoso arra invitál bennünket, hogy belakjuk egy vidéki ház világtól elzárt, klausztrofóbikus tereit. A Teatro Aveirensében tartott márciusi bemutató után az országos turnét félbeszakította a járványügyi zárlat, amely – különös egybeesésként – mindannyiunkat otthonainkba küldött. A Castro szembesít bennünket a szereplők közt szinte tapintható intimitással, amelynek aztán rabjai lesznek. Akárcsak a Danton halálában, itt is az utópia és annak sötét fonákja mutatkozik meg: a szerelmi vágy és a hatalom elvakult megszállottságként és káoszként borítja homályba az ősi dicsőség ragyogó sugarait. Ez az elvakultság gúzsba köti a döntésképességet, és megkettőzi önmagát azzal, hogy Inêsről áttevődik a fókusz arra a tükörképszerű kapcsolatra, amely Pedrót az apjához, IV. Alfonzhoz fűzi, vérrel és bosszúval szennyezve be a családi múlt szövedékét. „Mi volt ez a végzetes csillag?

Az előadás november 28-án, 12 óráig érhető el.

Az előadások megtekintése ingyenes, a http://www.interferences-huntheater.ro oldalon, míg az OFF program a fesztivál Facebook oldalán (www.facebook.com/Interferences.Festival) követhető.

A fesztivál megvalósulását a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alap, illetve Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa támogatta.

A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát!