2019. 11. 25

Silviu Purcărete, Michal Dočekal és Tompa Gábor előadásai az UTE Festen

Vasárnap, november 24-én az ibseni világba kalauzolt Botond Nagy Nóra rendezése, majd ezt követően August Strindberg bűntudattól szétesett világát, a Mámort láthatta az UTE Fest közönsége a Luxemburgi Nemzeti Színház előadásában. A fesztivál további intenzív három nappal folytatódik: egy eltűnésre szánt falu, a bálna által elnyelt Jónás, egy örök és szívszorító szerelmi történet, csak néhány, a színpadon megmutatott témák közül.

Hétfőn, november 25-én 17 és 21 órától a színház stúdiótermében Jordan Radicskov Crazy Grass című színműve látható, Margarita Mladenova rendezésében, a szófiai Sfumato Theatre Laboratory előadásában. Az előadás 15 éven felülieknek ajánlott.

„A Crazy Grass egy vízgyűjtő tó fenekére kerülendő falu maroknyi lakosának drámai története, utolsó, elkeseredett kísérletük arra, hogy a civilizációs barbárság útjából kitérve a pusztítást megakadályozzák. A darab a lakosok utolsó nappalát és éjjelét mutatja be, mielőtt a víz elöntené a falut. Mint valami éber álomban, utoljára kerülnek sorra a mindennapok apró rítusai, utoljára öntik szavakba gondolataikat, fogalmazzák meg kérdéseiket, együtt életben és a halálban utoljára gyűjtik össze az élet morzsáit, és töltik fel Noé bárkáját. A feledés ellenében emlékeiket raktározzák el” – jegyzi meg Margarita Mladenova, az előadás rendezője.

Este 19 órától a színház nagytermében a Radu Stanca Nemzeti Színház Oidipusz előadását tekintheti meg a közönség Silviu Purcărete rendezésében.

„Az Oidipusz a drámairodalom legszebb szövegeinek egyike. Sok év után ismét visszanyúltam a görög tragédiához, jó alkalom arra, hogy újból a rég használt képekkel dolgozzam. Én valójában meglehetősen szűkös képkészlettel dolgozom, és ezt a fajtát elég hosszú ideje nem használtam már. Remek dolog, hogy elkészült ez az előadás és mindvégig vállaltan alkalmaztam benne azt a hetvenes évekbeli esztétikát, amely szívemhez, generációs okokból is oly közel áll. Mi mást tehetnék? Ez a korom, ez a sorsom. Úgyhogy arra gondoltam, hadd építsünk egy valóban hetvenes aurájú előadást... (...) Ez egy problematikus előadás, mert a dráma problematikus. Soha meg nem fejtett kérdéseket taglal..." – írja az Oidipuszról Silviu Purcărete.

Kedden, november 26-án, Marin Sorescu Jónás műve a főszereplő, amelyet Tompa Gábor állított színpadra a bukaresti Nottara Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciójaként. Az előadás 18 és 21 órától látható a színház stúdiótermében.

„Engem Jónás egyrészt a vallás, másrészt a kortárs művész szempontjából érdekel. Jónás alakja, sőt a színész, Gabriel Răuţă alakja is gyakran emlékeztetett Brâncuşi-ra, az anyaggal küzdő művészre. És a szövegben ott van ez a sor: »Semmi jót nem tett életében, csak ezt a fapadot csinálta, s köréje rakta a tengert.« Egy fából készült pad a tenger közepén… Fantasztikus kép, és nekem A csend asztalát juttatja eszembe. Itt is egy ismert motívummal van dolgunk: amikor a mű elpusztítja alkotóját.” – mondja el Tompa Gábor az előadás alkotója és a fesztivál igazgatója.

Szerdán, november 27-én, Klim Kozinsky rendezésében, az oroszországi Stanislavsky Electrotheatre zenés előadása, az Én / Fabre tekinthető meg 17 és 22 órától a stúdióteremben. Az előadás 18 éven felülieknek ajánlott.

„[Jan Fabre] edző. A múltban futballt játszott, embereit meglehetősen nehéz helyzetekbe hozza, a létezés természetes talaját kihúzza lábuk alól. Ez a színház. Mondanom sem kell, hogy ezek a hősök kezdeményezhetnek is, a képzelet bizonyos tájain: képzelődnek, megértésre, jelenvalóságra törekednek. Ez a színház ugyanakkor csak a pálca és a művész mátrixában létezhet. Én egészen másként járok el, minden esetre az Én / Fabre esetében másként jártam el, mert munkánk során mi komponáltunk és teremtettünk. Képzelődtünk, hosszasan beszélgettünk, és mindennek eredményeként képzelgéseink egy része a színpadon életre kelt” – jegyzi meg Klim Kozinsky.

Este 19 órától Michal Dočekal rendezésében, Shakespeare és a dráamirodalom legismertebb tragédiáját, a Rómeó és Júliát láthatja a közönség a Prágai Városi Színház előadásában. Az előadás 12 éven felülieknek ajánlott.

Michal Dočekal így vall az előadásról: „Rómeó és Júlia. Mit kezdjünk vele? Mindenki ismeri a történetet, mindenki tudja, hogyan végződik. Úgy elmondani ezt a történetet, hogy a Herceg végszavai szívünkbe markoljanak: »... mert még regékbe sincsen arra szó, mit szenvedett Júlia s Rómeó.«  Úgy elmondani, hogy megcsömöröljünk a szerelmet legyilkoló gyűlölettől. Hogy e gyűlölet áldozataival együttérezzünk. Megpróbálni a régi szerelmi dalt érdemben, annak minden szépségével és fájdalmával elénekelni."

A www.utefestcluj-huntheater.ro oldalon megtalálható az UTE Fest részletes programja, valamint további információk olvashatóak az előadásokról.

Az UTE FEST főtámogatója a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa.

A fesztivál előadásaira jegyek vásárolhatóak a színház jegypénztárában, illetve online a www.biletmaster.ro oldalon.
November 19-30. között, az UTE Fest ideje alatt a színház jegypénztára naponta 10 órától az aznapi utolsó előadásig tart nyitva.