2019. 09. 09

A Rosmersholm a szentpétervári Színházi Olimpián vesz részt

Először turnézik a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata Oroszországban, ahová az Andriy Zholdak által rendezett Rosmersholm című előadással kapott meghívást a Színházi Olimpiára. A Rosmersholm két alkalommal, szeptember 13-án és 14-én lesz látható a szentpétervári Alexandrinsky Színház új színpadán.

A Színházi Olimpiát 1993-ban alapították Görögországban, Theodoros Terzopoulos rendező kezdeményezésére. Az elmúlt két évtizedben Delphoi (Görögország), Shizuoka (Japán), Moszkva (Oroszország), Isztambul (Törökország), Szöul (Dél-Korea), Peking (Kína), Wroclaw (Lengyelország), Új Delhi (India) látta vendégül a nemzetközi vándorfesztivált.

Az idei kiadásra Szentpéterváron, Oroszországban kerül sor. A 2019-es Színházi Olimpia nemzetközi fesztiválbizottságát többek között olyan neves színházi szakemberek alkotják, mint Tadashi Suzuki rendező, Valery Fokin rendező, Wole Soyinka drámaíró, Robert Wilson rendező, Ratan Thiyam drámaíró, Tony Harrison költő, Georges Lavaduant színész-drámaíró, Giorgio Barbiero Corsetti rendező. A nagyszabású fesztivál célja egy nemzetközi színházi világtalálkozó létrehozása és a világ minden tájáról érkező színházi alkotók közötti párbeszéd kialakítása. A június 15-én elkezdődött, több hónapon átívelő rendezvényen 15 ország több mint 30 színházi előadása látható. A szentpétervári közönség egyebek mellett láthatja a párizsi Théâtre des Bouffes-du-Nord, a Berliner Ensemble, a milánói Piccolo Teatro, a togai SCOT Theatre Company, a berlini Schaubühne produkcióit, olyan rendezők előadásait, mint Theodoros Terzopoulos, Tadashi Suzuki, Heiner Goebbels, Robert Wilson, Andrei  Șerban, Andriy Zholdak, Krystian Lupa és Jan Klata.

A kolozsvári színház Rosmersholm előadásának 2017. március 24-én volt a bemutatója. Az előadás dramaturgja, Ioana Mălău így ajánlja az előadást: „Saját bűnössége elől senki nem menekülhet. Tetteink az ajtó mögül leselkednek, a kandalló hamvában bújnak meg, az ablakban tükröződő arcképünkből néznek vissza ránk. Beszélhetünk, vagy hallgathatunk, bűnösségünk tudata úgy akaszkodik ránk, mint valami átázott kabát. Hogyan tudnánk találkozni egymással enélkül az állandó penészszag nélkül? Megpróbáljuk kinyitni az ablakokat és kiszellőztetni mindazt, ami visszahúz. Felmosni a padlót, elégetni az előérzeteket. Kiáltással elűzni a jó és rossz szellemeket. Rohanni, míg kifogy belőlünk a lélegzet, a gondolat. Majd hátunkra venni a másikat – őt, akit szeretünk –, mint egy zsákot, hogy feloldozzuk őt is.”

A Rosmersholm több fesztiválon is vendégszerepelt, 2017-ben a bukaresti Országos Színházi Találkozón, 2018-ban a sepsiszentgyörgyi Reflex Nemeztközi Színházi Fesztiválon és a Pécsi Országos Színházi Találkozón volt látható. A POSZT-on elnyerte a legjobb előadásnak, a legjobb színésznőnek (Imre Éva), és a legjobb díszletnek (Andriy Zholdak, Daniel Zholdak) járó díjat.