2019. 05. 08

Előadás a háborúról és a tehetetlenségről

Május 11-én, szombaton 20 órától mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Zsoldosok – Corneliu Seghedi gyengéd érintése című előadást, Ioana Păun rendezésében. Az előadás a kolozsvári színház 2017-ben, a fiatal rendezők számára meghirdetett pályázatának harmadik projektjeként valósul meg az idei évadban.  

Az előadás egy interdiszciplináris csoport koncepciója, az összeállítás Ioana Păun rendező munkája, aki többféle nyelvezeten keresztül vizsgálta a háború és a pornográfia találkozási pontját. A rendező és Mona Bozdog által írt forgatókönyv szerint 2001-ben vagyunk, röviddel a szeptember 11-i merényletek után. Egy csapat tízéves gyerek a történelemtanáruk előadását hallgatja. Seghedi úr lázasan mesél nekik Amerika-imádatáról, a terror elleni harcról, azonban elfelejt egy lényeges dolgot: megmagyarázni a tanulóknak, mit jelent a tehetetlenség.

18 évvel később a hat gyerek újra találkozik a kisvárosban, ahol felnőttek. Egymás ellen fordulnak, mígnem végül elpusztítják egymást. Hat fiatal, akik, bárhol élnek, egyetlen szabályt ismernek: legjobb védekezés a támadás.

Ioana Păun rendező elmondása szerint az előadás a történet szintjén beszél arról, hogy a társadalom hogyan viszonyul két katonához, akik Afganisztánban harcoltak. Az egyik lezüllik, a másik pedig felmagasztalódik. „Az egész előadás e két, erdélyi kisvárosból érkező ember dicsőségén és bukásán alapszik. Szembesülnek azzal a közösséggel, amely fokozatosan eltávolítja őket az aktuális identitásuktól. Sokat beszélünk arról, hogy mit jelent a konzervativizmus a társadalomban és a színházban. Az előadásnak két szintje van: a konkrét történet szintje, amely a színpadon zajlik és egy olyan szint, amely a háttérben történik. Tehát két világ, amit megpróbálunk egymáshoz közelíteni” – jegyezi meg a rendező.  

Az előadás díszletét Ciprian Mureșan jegyzi, jelmeztervező: Maria Guță, zene: Sillyconductor (Cătălin Matei), rendezőasszisztens: Kocsis Róbert. A forgatókönyvet Ioana Păun és Mona Bozdog írta.

Az előadásban Balla Szabolcs, Imre Éva, Ötvös Kinga, Bács Miklós, Pethő Anikó, Árus Péter és Buzási András látható. 

Következő előadások: május 12., vasárnap, június 9., vasárnap, valamint június 13., csütörtök 20 óra.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.
Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott!