2018. 05. 16

Két előadással vendégszerepel a Vígszínházban a kolozsvári színház

A kolozsvári színház májusban két előadással vendégszerepel Budapesten. A Vígszínház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közti hagyományos együttműködés részeként az Aki elzárja éjszakát című előadás május 21-én, hétfőn 19 órától a Pesti Színházban, míg a Rosmersholm május 22-én, kedden 18 órától lesz műsoron a Vígszínházban.

Az Aki elzárja az éjszakát Nona Ciobanu rendezésében fogvatartott és egykori kínzójának találkozását beszéli el. Max és Hanna, az előadás két főszereplője saját sötét sorsának és a történelemnek a foglya. Szükségük van arra, hogy a múltat újra és újra jelenvalóvá tegyék, azért, hogy megtisztítsák, megértsék és megbüntessék a másikat – és önmagukat. Az előadásban Györgyjakab Enikő és Viola Gábor látható.

A Rosmersholm előadást 2017 márciusában mutatta be a kolozsvári társulat Andriy Zholdak rendezésében. Az előadás több fesztiválon is vendégszerepelt (bukaresti Országos Színházi Fesztivál, sepsiszentgyörgyi Reflex Fesztivál), valamint júniusban a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában is látható lesz. Az előadásban Imre Éva, Bodolai Balázs, Jerovszky Tímea, Kicsid Gizella és Viola Gábor látható.

„A Rosmersholm gondosan irányítja a nézőt – olykor értjük, hogy mi történik, tudatunk követi az eseményeket, máskor meg elkápráztat bennünket a látvány. Zholdak kétféleképpen vonja be a közönséget: hagyja, hogy megemésszük az egyes pillanatokat és kibányásszuk belőlük a jelképes jelentést, aztán arra kényszerít, hogy feladjuk az észszerűséget, és érzelmi impulzusokkal bombáz.” – írja Alex Mircioi az előadásról.