2018. 01. 24

Angyalok Amerikában – kétestés előadást mutat be a kolozsvári színház

Tony Kushner Angyalok Amerikában című kétrészes drámáját mutatja be Victor Ioan Frunză rendezésében a kolozsvári színház. A kilencvenes évek elején született szöveg a Ronald Reagan-korabeli Amerikának tart tükörképet, olyan témákat érintve, mint a homoszexualitás, az AIDS, a klímaváltozás vagy a kommunizmus amerikai térnyerése.

A dráma különlegessége, hogy két, önállóan is értelmezhető részből áll, melyeket két egymást követő estén tekinthet meg a közönség. A két darab azonban igazán együtt ad ki egy egészet. A több szálon futó cselekmény középpontjában egy New Yorkban élő homoszexuális pár áll, akik a korabeli társadalom perifériáján élnek. A dráma összes szereplője valamilyen kisebbség tagja (melegek, zsidók, mormonok), akiket azonban emberi oldalukról mutat be a szöveg.

A történet egészét áthatja az önmagát aktivistaként is definiáló szerző meggyőződése, hogy az egyén felelős a társadalmi változások előidézéséért, és ez a harc korántsem reménytelen. Ugyanilyen fontos alapelv a szövegben az is, hogy a cselekedeteink, döntéseink következményei előbb-utóbb visszaérnek hozzánk – mondta el Bodolai Balázs, a szereposztás tagja az előadásról.

Az előadásban Bogdán Zsolt, Árus Péter, Imre Éva, Bodolai Balázs, Szűcs Ervin, Kató Emőke, Balla Szabolcs, Tordai Tekla látható. Díszlet- és jelmeztervező: Adriana Grand.

A kétestés előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint a www.biletmaster.ro weboldalon. Aki mindkét részére jegyet vásárol, kedvezményben részesül.