Kolozsvári időutazás, Budapesten

2022. április 29.

Bajor Gizi Színészmúzeum

Tavaly márciusban ünnepeltük a Farkas utcai színház megnyitásának kétszáz éves évfordulóját, melynek kapcsán a Budapesten működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Huber Beáta kurátor vezetésével egy kiállítást rendezett a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlaton a Farkas utcai színház nyomába eredve fennmaradt fotók, színlapok, tervrajzok, kéziratok, emléktárgyak, valamint visszaemlékezések segítségével idézik meg a színház múltját, válságos és dicsőséges korszakait.
A kiállítás megemlékezik a színház kiemelkedő művészeiről és mecénásairól, ugyanakkor megtekinthetőek a Farkas utcai színház tervrajzai, valamint látható annak a színpaddeszkának egy darabja, amit Janovics Jenő elvitt a Farkas utcai színház színpadából, majd a szellemi folyamatosság szimbólumaként beépített a Hunyadi téri Nemzeti Színház színpadába.

A kiállítás május végéig tekinthető meg, további részletek: https://oszmi.hu/index.php/component/content/article/2-features/1238-nemes-nyomokon-szinhaz-a-kolozsvari-farkas-utcaban-kiallitas


Április 29-én, 18 órától Kolozsvári jubileumok címmel kerekasztal beszélgetésre is sor kerül a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Bartha Katalin Ágnes színháztörténész és Szabó-Reznek Eszter irodalomkritikus a magyar hivatásos színjátszás megszületésének 100 és 200 éves évfordulóján rendezett kolozsvári ünnepekről beszélget Huber Beáta muzeológussal.

További részletek: https://oszmi.hu/index.php/component/content/article/2-features/1320-kolozsvari-jubileumok-kerekasztal-beszelgetes

A fentieket ajánljuk minden kedves színházkedvelő figyelmébe!