Àngel Guimerà / Pablo Ley

Hegyek alján

július
7
péntek
20:00
július
8
szombat
20:00

Nagyszínpad
HU
RO
EN
14+
2h 15' szünet nélkül

Pepo Blasco
Laura Conejero
Mohamed El Bouhali
Borja Espinosa
Eduard Farelo
Mercè Mariné
Roser Pujol
Manel Sans
Kathy Sey
Anna Ycobalzeta

rendező
Carme Portaceli
 
dramaturg
Pablo Ley, Carme Portaceli
 
díszlet
Paco Azorín
 
jelmeztervező
Carlota Ferrer
 
fényterv
Ignasi Camprodon
 
eredeti zene
Jordi Collet
 
koreográfus
Ferran Carvajal
 
videó
Miquel Angel Raió
 
hang
Carles Gomez
 
rendezőasszisztens
Montse Tixé

A bemutató dátuma: 2023. január 18.

21. századi megközelítésből egy nagyszerű katalán színházi klasszikus újraértelmezése tárul elénk.

Pablo Ley az Àngel Guimerà klasszikus színdarabját a társadalmi osztályharcról egy detektívtörténetté és rendkívüli izgalmas thrilleré alakítja át.

Pablo Ley a 21. századi adaptációjában Àngel Guimerà klasszikusának, a Hegyek aljánnak (Terra baixa) egy új és izgalmas megközelítést alkalmazza. A történetet az anarchista Barcelona 20. századi környezetébe helyezi, és két új karaktert vezet be: egy újságírót és egy rendőrfelügyelőt, Vinagretet, akiknek az a feladatuk, hogy nyomozzanak egy olyan gyilkosság ügyében, amelyben egy munkás megölte munkaadóját. Manelic megölte Sebastiàt, hogy megszabadítsa Martát (és magát).

Ez a kortárs és intenzív megközelítés a vidéki drámából romantikus tragédiává formálja át a történetet, és végül a következő kiáltásban tetőzik: „Megöltem a farkast! Megöltem a farkast! Megöltem a farkast!” Ez a szabadságkiáltás a munkásosztály harca a elnyomás ellen.

Intrikákkal és lázadással teli történet, amely székhez bilincsel, és izgalmasan vezet végig a cselekményén.

Manelic szenvedélyből elkövetett bűntette mögött egyértelműen egy társadalmi dráma rejlik, amely a 21. századból nézve számos szempontból előre vetíti a 20. század történelmét. A munkás (Manelic), aki szembeszáll a gazdájával (Sebastià), hogy felszabadítsa jövőjét (Marta), az osztályharc egy átirata, és nem kell túl sok képzelőerő ahhoz, hogy ne távolítsuk el az eredetét a Polgárháborútól (bármennyi előzményt is említhetünk: a Tragikus Hét, a Bolsevik Triennium, Primo de Rivera diktatúrája stb.). Guimerà kétségtelenül a saját módján gondolt a társadalmi igazságra, de aligha tudta elképzelni azt a világot, amelyben az orosz forradalom vagy a fasizmus megtörténik, és még kevésbé, hogy ez a két erőszakos konfrontáció egy pusztító világháborúval fog végződni. (Pablo Ley Fancelli / Carme Portaceli)