William Shakespeare

Hamlet

A sepsiszentgyörgyi M Stúdió vendégjátéka

Stúdió


A bemutató dátuma: 2010. május 14.

William Shakespeare drámájának fizikai színházi adaptációja
"A lehetetlennel határos vállalkozás a Hamletből mozgásszínházi előadást csinálni. A Hamletet oly mértékben a szavak uralják, hogy a legvégső pontig még a cselekvések és a nem cselekvések is nyelvi formát öltenek benne. A szó a szereplők számára a világra, önmagukra való rákérdezés formája. A szavak a másik kifürkészésének, befolyásolásának, provokálásának eszközei is. Shakespeare darabjában ugyanis minden szó, szó szó…Meg kellett küzdjünk azért, hogy le tudjunk mondani arról a (több) világnyi teljességről, amelyet a Shakespeare-darab magába zár. A mi előadásunkban nem beszélnek egymással a szereplők. Nem a műfaj „némasága” miatt, hanem mert szerettük volna a szereplők indulatait, szándékait a szavak kimondása előtti és utáni állapotban megmutatni. Amikor még nem tudják, hogy mit fognak mondani, vagy akkor, amikor már szeretnék elrejteni, eltusolni, meg nem történtté tenni, amit kimondtak.
Ma Hamlet világában élünk. A hatalomba és az érvényesülésbe tíz körömmel kapaszkodók korában, amikor a vihar erejét csak növeli a süllyedő hajón egymás ellen küzdők tombolása. S eközben szembesülünk azokkal a pillanatokkal, amelyeket saját morális térképünk alapján elsősorban elviselünk ahelyett, hogy szembemennénk velük.
Hamlet útja a szándék megszületésének útja. Hamlet mi vagyunk. Az észlelés, a megdöbbenés, s a felnőtté válás egyedi, s egyszeri feltárulásának viselői. A Hamlet stációtörténet. Az út története, amelyben valaki alkalmassá válik arra, hogy a dolgok beteljesülhessenek általa, hogy eszköze lehessen a kizökkent idő helyreállításának. Hamlet nem hős. Hamlet ember. Az egyetlen. Hamlet mi vagyunk.
A mi Hamletünk az M Studio öt évadnyi történetének fontos és komoly eseménye."
Uray Péter
 
Szereposztás
CLAUDIUS: Szekrényes László
GERTRUD: Polgár Emília
HAMLET: Dávid Attila Péter
POLONIUS: Nagy Attila
LAERTES: Fehérvári Péter
OPHELIA: Györgyjakab Enikő m.v.
HORATIO: Bajkó László
ROSENCRANTZ - SÍRÁSÓ I.: Bajkó László
GUILDENSTERN - SÍRÁSÓ II.: Fehérvári Péter
FORTINBRAS: Nagy Attila
Díszlet-jelmeztervező: Carmencita Brojboiu
Dramaturg: Sándor L. István
Zene: Orbán Ferenc
Rendező: Uray Péter