25. 03. 2021

Teatrul Maghiar de Stat Cluj sărbătorește online Ziua Mondială a Teatrului

Dat fiind faptul că restricțiile pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-COV-2 întârzie revederea cu publicul, Teatrul Maghiar de Stat Cluj sărbătorește online Ziua Mondială a Teatrului.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, două spectacole de referință vor putea fi vizionate online: Tragica istorie a doctorului Faust, pusă în scenă, în anul 2003, de Mihai Măniuțiu, programată sâmbătă, 27 martie, ora 17.00 și, de la 20.00, Cabala bigoților de Mihail Bulgakov, regizată de Gábor Tompa în anul 1995.

Trupa Teatrului Maghiar de Stat Cluj îi aduce astfel un omagiu membrului său onorific, András Csíky, căruia i-a fost decernat recent Premiul Kossuth. András Csíky interpretează rolurile principale în ambele spectacole: Doctorul Faust în Tragica istorie a doctorului Faust de Christopher Marlowe, respectiv Molière în Cabala bigoților de Mihail Bulgakov.

Spectacolele vor fi difuzate pe pagina de Facebook a Teatrului și sunt disponibile până luni, 29 martie, ora 12.

Producția Cabala bigoților a câștigat, în 1996, Premiul pentru cea mai bună regie (Gábor Tompa) la Festivalul Național de Teatru „I. L. Caragiale”, Iași, respectiv Premiul pentru cea mai bună scenografie (Judit Dobre-Kóthay), fiind totodată distins cu Premiul pentru cea mai bună regie în cadrul Festivalului Național de Teatru din Debrecen, Ungaria, eveniment în cadrul căruia actorului József Bíró i-a fost decernat Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.

Spectacolul Tragica istorie a doctorului Faust a câștigat Premiile UNITER 2003 pentru Cea mai bună regie (Mihai Măniuțiu) și Cel mai bun actor în rol principal (Zsolt Bogdán). Spectacolul a fost distins, de asemenea, cu Marele Premiu decernat Celui mai bun spectacol în cadrul Festivalului de Teatru din Kisvárda, Ungaria, și cu Premiul pentru interpretare primit de Imola Kézdi, respectiv, Premiul special pentru interpretare oferit lui Zsolt Bogdán în cadrul aceluiași eveniment.