07. 12. 2020

MÁRIA BISZTRAI, FOSTUL DIRECTOR ȘI MEMBRUL ONORIFIC AL TEATRULUI MAGHIAR DE STAT, A TRECUT ÎN NEFIINŢĂ (1923-2020)

Mária Bistrai, fostul director și membru onorific al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a încetat din viață la 98 de ani.

Mária Bistrai s-a născut la 25 mai 1923, la Cluj-Napoca, fiind fiica premierului român Petru Groza și a actriței Duci Kabdebó. A urmat școli cu predare în limbă maghiară, dar și română, mai apoi pregătindu-se pentru o carieră în diplomaţie la Zürich, Elveția. Cu toate acestea, după finalizarea studiilor, s-a prezentat la admitere în cadrul secţiei de actorie a Institutului Maghiar de Artă din Cluj-Napoca, pe care le-a absolvit în 1951. Ulterior, a devenit membra Teatrului Maghiar de Stat Cluj, unde a ocupat funcția de director între anii 1969 și 1985 (anul pensionării sale). În timpul administrației sale, compania a pus în scenă dramele lui András Sütő (Floriile unui geambaș, O stea pe rug, Cain și Abel, Nunta de la Susa).

Fiind una dintre cele mai prolifice actrițe ale epocii sale, Mária Bistrai a jucat o multitudine de roluri lirice și de caracter. A susținut numeroase spectacole individuale, și a apărut deseori în cadrul programelor în limba maghiară ale Radioteleviziunii Române.

Printre rolurile sale cele mai importante se numără: Nataşa (Cehov: Trei surori, r. Dezső Kőmíves Nagy), Zilia (Jenő Heltai: A néma levente, r. György Szakács), Eszter Rhédey (Zsigmond Móricz: Úri muri, r. György Kovács); Lida (Pavel Kohout: O asemenea iubire, r. György Harag - János Taub); Blanche (Tennessee Williams: Un tramvai numit dorință, r. Otto Rappaport); Stella Campbell (Jerome Kilty: Dear Liar, r. Béla Horváth); Gertrudis (József Katona: Banul Bánk, r. Miklós Tompa).

A jucat în mai multe filme, inclusiv 141 Minute from the Unfinished Sentence, bazat pe romanul lui Tibor Déry (r. Zoltán Fábri), dar şi în Sindbád (r. Zoltán Huszárik) și Mephisto (r. István Szabó), respectiv, în serialul de televiziune românesc Lumini și umbre.

Mária Bistrai a primit titlul de membru onorific al Teatrului Maghiar de Stat Cluj în anul 1992.

Odihnească-se în pace!