04. 12. 2020

Cea de-a 7-a ediție a Festivalului INTERFERENȚE la vremea bilanțului!

Cea de-a 7-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE, organizată în perioada 19-29 noiembrie, s-a încheiat duminică seara cu transmisia live, din Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a concertului formației Loose Neckties Society.

Din cauza pandemiei Covid 19 provocată de coronavirus, anul acesta Festivalul s-a mutat în mod excepțional în mediul online. În cele unsprezece zile de festival, pe siteul INTERFERENȚE au fost difuzate treizeci și patru de spectacole, iar spectacolul Be Arielle F, produs de Théâtre Vidy-Lausanne, a fost urmărit live pe platforma Zoom. De asemenea, în cadrul Festivalului au avut loc și două evenimente speciale: lansarea online a albumului Tragedia omului și proiecţia instalației teatrale multimedia Escapist.fbx.

Festivalul INTERFERENȚE 2020 a avut trei secțiuni. Din secțiunea Orizonturi – tema din acest an – au făcut parte câteva dintre producțiile care ar fi fost prezente și la Cluj, dacă festivalul ar fi avut loc în formatul său obișnuit. În cadrul secțiunii UTE30, organizată cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea Uniunii Teatrelor din Europa, a fost difuzată o selecție a celor mai importante spectacole puse în scenă de teatrele membre în prezent și trecut, iar din programul OFF au făcut parte producții ale scenei independente și ale tinerilor creatori.

Spectacolele programate în cadrul celei de a 7-a ediții a Festivalului INTERFERENȚE au avut 35.944 de vizualizări din 54 țări. Cele mai multe vizualizări au fost din România și Ungaria, dar au fost spectatori și din Albania, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Coreea de Sud, Croația, Cipru, Danemarca, Egipt, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Hong Kong, Iordania, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Mexico, Moldova, Maroc, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, Rusia, Serbia, Singapore, Slovacia, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ucraina.

Cei mai mulți spectatori au urmărit spectacolele Tragedia omului de Imre Madách, regia Silviu Purcărete; Paso Doble de Josef Nadj și Miquel Barceló; Poveste de iarnă de William Shakespeare, regia Alexandru Darie; Faust de Goethe, regia Giorgio Strehler și Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare, regia Gábor Tompa.

Festivalul INTERFERENȚE 2020 a beneficiat de sprijinul Ministerului Culturii, Guvernului Ungariei, Fundației Bethlen Gábor și Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj va organiza cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE în luna noiembrie a anului 2022.