26. 11. 2020

Spectacole, lansări de carte și instalații multimedia la INTERFERENȚE 2020!

Ziua de vineri, 27 noiembrie este una bogată în evenimente marca INTERFERENȚE 2020, respectiv din program fac parte: patru spectacole, o lansare de carte și o instalație multimedia.

Astfel, de la ora 12.00, este programat spectacolul Mutter Courage și copiii ei de Bertolt Brecht și Paul Dessau pus în scenă de Armin Petras.

„Piesa lui Brecht și Dessau este o baladă tragicomică despre lipsa de sens, dar și despre bucuriile vieții, care pot să apară chiar și în cele mai dificile momente. Trebuie să continui să cânţi, să dansezi și să iubești chiar și atunci când totul în jurul tău se prăbușește. În același timp, impulsul continuu de a merge mai departe înseamnă şi asumarea faptului că oamenii nu se schimbă și totul rămâne așa cum a fost." Armin Petras

Spectacolul poate fi vizionat gratuit până pe 27 nov., ora 20.00.

Tot de la ora 12.00, pe pagina oficială de facebook a Festivalului (www.facebook.com/Interferences.Festival), are loc lansarea albumului Tragedia omului coordonat de András Visky și publicat la Editura Koinónia după premiera spectacolului cu același nume pus în scenă de Silviu Purcărete la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.

Participă: Silviu Purcărete, George Banu, Attila Balázs, Melinda Mátyus,András Visky

La ora 14:00, tot pe www.facebook.com/Interferences.Festival, este prezentată instalația multimedia performativă ESCAPIST.FBX creată de Cătălin Bocîrnea.

ESCAPIST.fbx teleportează spectatorul dintr-o realitate a Covid-ului plină de granițe şi limitări într-o geografie virtuală oglindită, devenind brusc fermecat de autenticitatea unui avatar pentru ca mai apoi să se avânte într-o gaură neagră surprinzătoare. VR face posibilă din nou conexiunea personală individuală de care ducem lipsă indiferent de generaţia din care facem parte; sfaturile și experiența personală se transformă în fapte, în timp ce acţiunea antrenantă şi înduioşătoare este încorporată în hipertextul viu al problemelor curente (anti-rasism, activism, responsabilitate, maturizare, calitatea de a fi părinte).

Cel de-al doilea spectacol programat vineri, 27 noiembrie, ora 17.00, este Ubus de Alfred Jarry regizat de Ricardo Pais în anul 2005.

Am putea spune că îngrădirea completă a tot ceea ce înseamnă că Teatrul are un efect regenerator. (...) Una dintre posibilele modalitățile de a aduce acest Ubu pe scenă a fost să facem din această reprezentare o reprezentare a târgului. Imaginea pe care o crează îşi găsește ecourile evidente în târgul popular (mai mult sau mai puțin rural), în teatrul de păpuși în aer liber. Ubu este un răzor care și-a depășit cu mult limitele inițial stabilite. El l-a îmbrobodit chiar şi pe autor: Alfred Jarry a ajuns să se semneze drept Ubu! Ricardo Pais

Spectacolul poate fi vizionat gratuit timp 24 de ore.

Regizoarea Camelia Hâncu este prezentă în Secțiunea OFF, la ora 19.00, cu producția Povestea soldatului de Igor Stravinsky și Charles Ferdinand Ramuz, dirijor: Vladimir Agachi

Povestea are la bază un libret scris de elveţianul C. F. Ramuz inspirat din culegerea de basme ruseşti a lui Alexander Afanasiev. Un soldat îşi vinde vioara diavolului în schimbul unei cărţi care prezice viitorul finanţelor lumii. Soldatul se lasă inspitit, renunță la instrument, se îmbogățește, se căsătorește cu femeia iubita dar, pentru că nu se poate opri din a dori mai mult si mai mult, la final, pierde totul.

Spectacolul poate fi vizionat gratuit timp de 24 de ore.

Ziua de vineri, 27 noiembrie, se încheie cu un spectacol semnat de regizorul portugez Nuno Cardoso, Castro de Antónia Ferreira, programat la ora 20.00 pe www.interferences-huntheater.ro.

Etimologia numelui Castro este legată de un castel, de o construcție fortificată. În montarea piesei Castro, scrisă de poetul António Ferreira, regizorul Nuno Cardoso ne invită să locuim în spaţiul închis și claustrofob al unei case. După premiera din martie, de la Teatrul Aveirense, turneul național al acestei producții a fost întrerupt de perioada de carantină, care, în mod curios, ne-a trimis pe toți în propriile case. Castro ne determină să ne confruntăm cu intimitatea concretă a personajelor, care devin proprii lor prizonieri.

Spectacolul poate fi vizionat gratuit până pe 28 nov., ora 12.00.