23. 11. 2020

Spectacole semnate de Lev Dodin și Silviu Purcărete difuzate online la Festivalul INTERFERENȚE 2020!

Festivalul Internațional de Teatru INTERFERENȚE continuă cu texte importante din dramaturgia internațională precum Platonov de A.P. Cehov, Victor sau copiii la putere de Roger Vitrac și Să-i îmbrăcăm pe cei goi de Luigi Pirandello puse în scenă de regizorii Lev Dodin, Silviu Purcărete și Stéphane Braunschweig.

De asemenea, în cadrul secțiunii Off sunt programate spectacolul In(Corect) de Leta Popescu și instalația multimedia performativă ESCAPIST.fbx, conceptul: Cătălin Bocîrnea.

 

Astfel, miercuri, 25 și joi, 26 noiembrie, ora 14:00, va putea fi vizionată online instalația multimedia ESCAPIST.FBX, conceptul fiind semnat de Cătălin Bocîrnea.

ESCAPIST.fbx teleportează spectatorul dintr-o realitate a Covid-ului plină de granițe şi limitări într-o geografie virtuală oglindită, devenind brusc fermecat de autenticitatea unui avatar pentru ca mai apoi să se avânte într-o gaură neagră surprinzătoare.

Vizionarea este gratuită până pe 30 nov.

 

De la ora 17.00 este programat spectacolul Piesă fără titlu / Platonov de A. P. Cehov pus în scenă de Lev Dodin, în anul 1997.

Piesa fără titlu reflectă viața. Viața este, de asemenea, o piesă fără titlu, ca să zic aşa. Mai ales viața noastră de astăzi. Într-o zi va fi definită și etichetată, dar pentru moment este «fără titlu». Viaţă. Până la moarte, ceea ce, așa cum a scris Cehov, este un eveniment care nu determină nimic și nu schimbă nimic. Nici măcar moartea eroului nu poate schimba nimic. Mai ales că, după cum se dovedește, nu există niciun erou. Nu există putere, ci doar «slăbiciune, slăbiciune și mai multă slăbiciune».” Lev Dodin

Spectacolul poate fi vizionat gratuit timp de 24 de ore.

 

Tot miercuri, 25 noiembrie, ora 19.00, pe pagina oficială de facebook

(www.facebook.com/Interferences.Festival) va fi proiectat spectacolul (In)Corect de Leta Popescu.

Mi-am dat timp în ultimii ani să aprofundez și să revizitez mecanisme teatrale recurente în spectacolele mele. Mi s-a părut la un moment dat (cum încă mi se pare și astăzi) că poezia teatrului nu stă în imaginea creată prin ascunderea mecanismelor specifice lui, ci stă tocmai în mecanismele lui.” Leta Popescu

Spectacolul poate fi vizionat gratuit timp de 24 de ore.

Ziua de miercuri se încheie cu un spectacol marca Silviu Purcărete, Victor sau copiii la putere de Roger Vitrac, programat la ora 20.00, pe site-ul www.interferences-huntheater.ro.

„Înscenarea realizată acum de Silviu Purcărete are acurateţea şi tensiunea revelaţiilor majore. Lucrată pe muchea paroxismului, ţinteşte să transgreseze în permanenţă realul, posibilul, normalul. Începe şi se desfăşoară în criză, apoi o depăşeşte, muzicalizând excesul, aberantul, absurdul, prin intermediul cântului." Doina Modola:

Spectacolul poate fi vizionat gratuit timp de 24 de ore.

Joi, 26 noiembrie, ora 17.00, Teatrul Național din Strasbourg prezintă online producția Să-i îmbrăcăm pe cei goi de Luigi Pirandello, regia: Stéphane Braunschweig.

„Ca „umorist", care probabil l-a citit bine pe Ibsen, Pirandello nu poate să nu examineze haosul intim al ființelor reale din spatele frumoaselor imagini cu care toată lumea ar dori să semene, le scoate măștile fără milă, știind probabil că nuditatea lor nu va permite, totuși, accesul la adevărul fiecăruia..." Stéphane Braunschweig

Spectacolul poate fi vizionat gratuit timp de 24 de ore.

La ora 20.00, pe www.interferences-huntheater.ro, va putea fi vizionat online spectacolul Rosmersholm de Henrik Ibsen, regia: Andriy Zholdak.

„Nimeni nu se află la adăpost de propriile vinovății. Ele stau pitite după uși, se ascund în cenușa din șemineu, se oglindesc în reflecția chipului nostru în geam. Chiar și când vorbim, chiar și când tăcem, vina stă agățată de noi ca un palton ud de la ploaie. Și atunci cum putem să ne întâlnim cu celălalt fără mirosul ăsta perpetuu de mucegai?" Ioana Mălău

Spectacolul poate fi vizionat gratuit până pe 27 nov., ora 12.00.

Producția Be Arielle F, conceptul și regia: Simon Senn, este programată joi, 26 noimebrie, ora 20.00, pe platform Zoom           

„Am cumpărat cu 12 dolari americani, de pe site-ul www.3dscanstore.com, o replică digitală a unui corp feminin. Fișierul conținea o reprezentare statică, fotorealistă, în trei dimensiuni a corpului gol al unei tinere. Am folosit un instrument online gratuit pentru a-i adăuga oase digitale; asta mi-a permis s-o fac să se miște. Cu ajutorul mai multor utilizatori de internet din întreaga lume, pe care i-am cunoscut online, am dezvoltat un sistem imersiv de captare a mişcării. Am cumpărat un set de echipament de realitate virtuală, inclusiv senzori, concepuți pentru a fi folosiți în jocurile video. Am poziționat senzorii pe întregul meu corp, mi-am pus căștile de realitate virtuală și am «devenit» această tânără.” Simon Senn