11. 09. 2020

Teatrul Maghiar de Stat Cluj deschide stagiunea 2020/2021!

În cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia deschiderii stagiunii 2020/2021, Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a prezentat premierele și evenimentele programate pentru această perioadă, dar a subliniat că trebuie luat în calcul faptul că totul depinde de felul în care va evolua Pandemia Covid -19.

Stagiunea va debuta în data de 16 septembrie, ora 20.00, pe scena amplasată pe malul Someșului, cu premiera clujeană a spectacolului Porno – Povestea soției mele de András Visky, regia Árpád Árkosi. Spectacolul este programat și pe 17 septembrie, tot în aer liber, în data de 21 septembrie, ora 20.00, cu ocazia Zilei Dramaturgiei Maghiare, urmând să fie prezentat în Sala Studio.

Tot pe malul Someșului se va juca, în datele de 19 și 26 septembrie, la ora 19.00, și spectacolul Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, în regia lui Tom Dugdale.

În stagiunea 228 vor avea loc încă trei premiere. Cu ocazia prezentării spectacolului Romeo și Julieta de William Shakespeare, în regia lui Attila Vidnyánszky jr, publicul spectator va avea ocazia de a-i vedea pentru prima oară pe scena Teatrului Maghiar de Stat pe cei trei actori nou intrați în trupă. Eszter Román este distribuită în rolul Julietei, Tamás Kiss este Romeo, iar Zsolt Gedő este Benvolio.

Regizorul Botond Nagy revine la Cluj, de data aceasta cu varianta scenică a romanului Călătorul și clar de lună scris de Antal Szerb, un important scriitor interbelic al literaturii maghiare.

De asemenea, la finalul stagiunii 2020/2021 Teatrul Maghiar de Stat va prezenta premiera unei inedite adaptări muzicale a romanului Ferma animalelor de George Orwell, regia Zoltán Puskás.

În luna octombrie spectacolul Nora de H. Ibsen, regizat de Botond Nagy, pleacă în turneu în Serbia, la Kraguievac și Subotica. Spectacolul Nora a fost nominalizat la premiul UNITER, la două categorii: Premiul pentru cea mai bună regie și Premiul pentru cea mai bună scenografie (Carmencita Brojboiu și András Rancz).

Începând cu această stagiune, spectacolul Nora va putea fi văzut într-o nouă distribuție, cu Anikó Pethő și cu Balázs Bodolai în rolurile celor doi protagoniști (Nora și Torvald).

Gábor Tompa, a precizat că în perioada 19-29 noiembrie 2020, Teatrul Maghiar intenționează să organizeze cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE, cu tema Orizonturi, dar formatul festivalului este deocamdată nesigur.

Directorul Teatrului a prezentat trei scenarii posibile. Prima variantă ar fi organizarea festivalului în formatul său clasic, cu trupe invitate din străinătate și spectacole dedicate temei, acest lucru fiind posibil doar în cazul în care se vor schimba reglementările legate de pandemie și granițele vor fi deschise. O a doua variantă ar fi organizarea festivalului online, iar cea de-a treilea ar fi o variantă hibrid, care ar combina spectacolele live cu cele difuzate online.