23. 01. 2020

Gábor Tompa, câştigător al Premiului pentru Cultura Contemporană Maghiară din Transilvania

Cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, Gábor Tompa a fost onorat cu Premiul pentru Cultura Contemporană Maghiară din Transilvania, în categoria artele spectacolului, distincţie concepută şi acordată de către Uniunea Democrată Maghiară din România. Premiul i-a fost înmânat Directorului General al Teatrului Maghiar de Stat Cluj pe 22 ianuarie, în cadrul unei gale organizate la Casinoul din Parcul Central.

Premiul se acordă anual artiştilor care aduc o contribuţie semnificativă la transmiterea şi promovarea culturii maghiare din Transilvania.

În discursul său de decernare al premiului, Hunor Kelemen a spus următoarele: “Gábor Tompa lucrează cu precizia celui mai iscusit ceasornicar, care nu doar cunoaşte funcţionarea mecanismului până la cel mai mic detaliu - sau mai mult, îi poate atribui o nouă funcţie cunoscutei maşinării – ci el trăieşte până şi experienţa timpului dinăuntrul său. (…) Un transilvănean adevărat. Conform spuselor sale, lucru confirmat şi de cariera sa pâna la acest moment, este adeptul devotat al modelului Apáczai, potrivit căruia se pot crea opere la standarde europene şi mondiale şi aici, în frumoasa Transilvanie. Atât ca regizor, cât şi ca conducător de teatru. Astfel, Gábor Tompa este succesorul secolului al XXI-lea al lui György Harag şi din acestă perspectivă.”
 

Felicitările noastre!