10. 10. 2019

Săptămâna Teatrului Maghiar de Stat la Festivalul Național de Teatru!

Aflat la cea de-a 29-a ediție, Fesivalul Național de Teatru se desfășoară la București, în perioada 18-27 octombrie 2019. Anul acesta, din selecția realizată de criticul de teatru Marina Constantinescu fac parte trei spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat, respectiv: Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare, regia Gábor Tompa, Las Meninas de Ernesto Anaya, regia Andrei Măjeri și Iona de Marin Sorescu, regia Gábor Tompa (realizat în coproducție cu Teatrul Nottara), acestea fiind programate pe parcursul celei de-a doua săptămâni de festival.

Astfel, începem marți, 22 octombrie, ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, cu spectacolul Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare, pus în scenă de Gábor Tompa.

„Acțiunea se desfăşoară într-o lume rece, cu tehnologie modernă, unde, în contrast, pasiunile sunt enorme. Pasiuni care înseamnă, în primul rând, narcisism şi egoism. În același timp, aceste personaje sunt, de asemenea, prizonieri ai unor situaţii. ” Gábor Tompa

Continunăm seria reprezentațiilor cu Las Meninas de Ernesto Anaya, regia Andrei Măjeri, care se va juca joi, 24 octombrie, ora 21.00, la Teatrul Național „I.L.Caragiale”, în Sala Pictură.

„Într-o societate istorică aflată în cel mai înalt punct înaintea căderii, capriciul suprem este dorința de nemurire. O pictură genială se dovedește a fi singura salvare. Doar că protagonistul și ținta tuturor, Diego Velázquez, percepe altfel respectul posterității. Renunță la job-ul de pictor și alege să fie administratorul palatului. Infanta și ceilalți vor să fie imortalizați într-un tablou „mai frumos decât Mona Lisa” și astfel cele două universuri se ciocnesc repetitiv. ” Andrei Măjeri

Încheiem săptămâna Teatrului Maghiar de Stat de la București cu spectacolul Iona de Marin Sorescu, regia Gábor Tompa, care se joacă sâmbătă, 26 octombrie, ora 22.00 și duminică, 27 octombrie, ora 19:00, la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin”.

Despre acest spectacol, regizorul declara: „Iona, în viziunea mea, este un spectacol despre condiția artistului și îndoielile lui de azi în ceea ce privește credința. Despre relația lui cu Dumnezeu, cu divinitatea, cu inspirația, cu speranța, cu disperarea…”

Vă așteptăm, așadar, la final de octombrie, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” și la Teatrul Nottara din București, să luați pulsul celor mai recente producții ale Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

 

A 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura la București, între 18 și 27 octombrie 2019, director: Marina Constantinescu.

Motto-ul acestei ediții: Teatrul, clipa magică a istoriei

 

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria Municipiului Bucureşti

Producători: UNITER – Uniunea Teatrală din România, Centrul Cultural Expo Arte, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti

Partener: Institutul Cultural Român

Sponsori: HelpNet, MOL România, DEDEMAN, Domeniile Blaga

Toate informațiile: www.fnt.ro

Bilete la spectacole: www.mystage.ro