30. 09. 2019

Hei, maghiarul Joe vine la Cluj!

Duminică, 13 octombrie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrul Maghiar de Stat Cluj, se va juca spectacolul muzical Hei, Maghiarul Joe de Földes László Hobo.

Despre acest text, Földes László Hobo scria: „Mi-a apărut o idee din senin. Jimi Hendrix a transformat Hey Joe, o melodie blues despre o crimă bazată pe gelozie într-un hit de renume mondial, o piesă pe care am tradus-o în urmă cu patruzeci de ani și pe care o cânt de atunci. Mi-am dat seama că dacă eu pot avea un nume american - „Hobo”, atunci şi „Joe” poate fi un nume maghiar; iar în acel moment m-am apucat să scriu schiţa poveştii de viaţa a criminalului din cântec.

Joe s-a născut sub numele de József Magyar la sfârșitul anilor '70. (...) A fost mijlocaș în echipa juniorilor din BKV Előre și, după fiecare gol, obişnuia să strige un vers din textul piesei: „Mă duc să-mi împuşc nevasta”. (…) Din acest motiv l-au numit Joe. Nu a vrut o viață grandioasă, a devenit un simplu vatman, și s-a căsătorit cu prima femeie care s-a culcat cu el. Ea crezuse că socrul bancher le va oferi o viață “poleită”, dar în curând și-a dat seama că asta nu se va întâmpla niciodată și şi-a înșelat soțul. Joe i-a prins în timpul actului și, ca răspuns la trădarea soţiei, a împuşcat-o pe aceasta cu arma de vânătoare a tatălui său.”

Spectacolul este pus în scenă de Attila Vidnyánszky, coloana sonoră: István Gál, Csaba Pengő, Zoltán Kiss és Csanád Igali.